Lep uspeh naših mladih slovenistov

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje ima na slovenskih višjih šolah na Tržaškem dolgo tradicijo. Prvo povabilo je licej France Prešeren prejel leta 1984: s tem da je tekmovanje takrat prestopilo mejo, je de facto postalo vseslovenskega značaja. Dotlej je bilo namreč od prve izvedbe leta 1976 namenjeno le dijakom iz Slovenije. Profesorica Marija Cenda je nekaj let po začetnem povabilu sprejela ta slovenistični izziv. “Osebno pa sem se v to pustolovščino spustila leta 1988, ko sem za tekmovanje pripravila dve dijakinji iz prvega razreda. Spominjam se, da so tedanje vsebinske iztočnice temeljile na Kosmačevih delih”, je dejala prof. Majda Cibic v nagovoru, ki ga je namenila sodelujočim na letošnjem tekmovanju za Cankarjevo priznanje: nagrajevanje je bilo v sredo, 4. junija, v prostorih liceja Prešeren na Vrdelski cesti.
Kot je uvodoma dejala koordinatorka tekmovanja na zamejski ravni, prof. Barbara Zlobec, je bilo letošnje tekmovanje nadvse bojevito: od skupnih 55 prijavljenih dijakov na šolskem tekmovanju jih je devet nadaljevalo pot na področnem tekmovanju v Kopru: trije dijaki pa so na državnem tekmovanju v Ljubljani visoko nosili ‘zamejsko zastavo’. Skupna žetev je bila res dobra: domov so prinesli 16 bronastih, 3 srebrne in eno zlato priznanje. Izreden uspeh je namreč imela letošnja maturantka, Devinčanka Nina Pahor, ki je osvojila vsa tri odličja: dosegla je obenem absolutno tretje mesto na vseslovenski ravni.
Prireditelji so letos presenetili dijake z literarnim izborom: prozo je tokrat nadomestila poezija! Kljub temu so se mladi poglobljeno lotili dela. Prvošolce je pesnica Saša Vegri popeljala v mavrični mozaik domišljijske pokrajine, v kateri živijo otroci, odrasli in starši, s pisano zbirko Naročje kamenčkov. Drugi in tretji letniki so segli po bolj klasičnem branju: zatopili so se v zbirko Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad. Še posebno srečna izbira je doletela predzadnje in zadnje letnike, ki so imeli na seznamu zbirko V kamen, v vodo Marka Kravosa, ki se je z dijaki letos tudi srečal. Dijaki, ki so nadaljevali pot na področnem in državnem tekmovanju, so se poglobili v Skrivnosti Nika Grafenauerja (1. letnik), Krajino v molu Dušana Šarotarja (2. in 3. letnik) in v roman, edino prozno delo, Angel pozabe Maje Haderlap. Dodati gre, da so se vsi dijaki klasičnega liceja udeležili tekmovanja.
Prof. Zlobec se je zahvalila ravnateljici Loredani Guštin, tajniškemu osebju ter kolegicam in kolegu, ki so kot mentorji spremljali dijake: poleg Zlobčeve so to vlogo odigrali Tanja Zorzut, Elia Bastjančič, Alenka Štoka in Majda Artač, ki je obenem predsedovala šolski komisiji. Na sredini podelitvi so dijaki prejeli v dar Jevnikarjev zbornik, ki sta ga v sklopu projekta Jezik Lingua prispevali krovni organizaciji SSO in SKGZ. Tekmovanju za Cankarjevo priznanje je letos stal ob strani tudi Sklad Nada Pertot. O njegovem poslanstvu je spregovorila tudi prof. Cibic, ki je v lanskem šolskem letu odšla v pokoj. Poudarila je, da je sklad (ustanovljen je bil leta 1999 v spomin na nepozabno profesorico in ravnateljico) prvotno prirejal delavnice kreativnega pisanja: nekatere prispevke so vključili najprej v šolsko brošuro, nato pa so najboljša besedila vključili v antologijo Besede naših src. Zadnja leta je poslanstvo Sklada usmerjeno v podporo dijakom, ki se odločijo za tekmovanje za prestižno priznanje – je dejala prof. Cibic, ki je mladim zaželela, naj jih ne glede na življenjske izbire vselej spremljata slovenska knjiga in slovenska beseda.
Naj zabeležimo še imena nagrajencev. Med dijaki iz prvega letnika so bronasto priznanje prejeli Simon Kravos, Tina Busan, Noel Piščanc in Jan Ostolidi. Med dijaki iz drugega letnika so Mojca Petaros, Bor Samsa, Nika Košuta, Urška Petaros, Andraž De Luisa, Neža Petaros prejeli bronasto priznanje, Danilo Devetak pa je bronastemu odličju dodal še srebrno. Bronasto priznanje so med dijaki zadnjih letnikov prejeli Belinda Trobec, Caterina Cossutta, Nada Tavčar in Matej Jazbec. Milena Legiša je ob bronastem prejela tudi srebrno. Vsa tri odličja pa si je prislužila odlična Nina Pahor.
IG

LICEJ PREŠEREN / Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme