Križ pot je

Piše: Jožica Ličen

Posthumna izdaja pesniške zbirke Dane Ivančič

Januarja letos smo se poslovili od Dane Ivančič iz Bovca, ki je na karitativnem, družbenem in kulturnem področju naredila veliko. Pisala je pesmi, prozo, slikala, zbrala narodno gradivo, vseskozi pa bila sodelavka Karitas. Nepozabna je pesem, ki je ob velikonočnem potresu pred leti z vero in ljubeznijo sporočala strah in upanje ljudi, ki se jim je potres zarezal v srce in domove. Zadnji dve leti se je soočala z boleznijo, zato je svojim pesmim dala naslov Križ pot je. Za posthumno izdajo pesniške zbirke sta poskrbeli hčerki Barbara Ivančič Kutin in Monika Ivančič Fajfar. Spremno besedo je prispevala Barbara Korun.

Pri prebiranju njenih pesmi človek začuti Danino verno in veselo srce, začuti potovanje, na katerem na križpotju ni vprašanje, kam, saj je v neštetih preizkušnjah imela zaveznika in podporo Gospoda. Mož Ivo je spoštoval njeno delo in jo podpiral, prav tako hčerki, ki tudi sami delujeta na področju kulture. Prav zato je bila pesniška zbirka pričakovana in lepo sprejeta v lokalnem okolju in pri vseh, ki smo Dano poznali.

Predstavitev je organiziral Literarni klub Bovec v njej zelo ljubi cerkvi Marije Device v Polju na obrobju Bovca julija, na praznik svetega Urha, zavetnika bovške župnije. Udeležba na prireditvi, ki sta jo obogatila domači župnik gospod Viljem s kitaro in gospod Jelinčič na citre, je bila presenetljivo številčna.

Pesniška zbirka se sklene s sporočilom: “Na razpotju upanja vem, da le križ pot je. Čakaš me v tišini večne luči. Videl me boš prihajati neslišno pred prag zadnjega utripa.”

Preberi tudi

Papež bo julija v Trstu

Aktualno

Postni govori na Radiu Trst A

Kristjani in družba

Sveča v vetru in spomin  na življenje

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme