Kot iskalci žive vode

Goriška Čezmejni frančiškanski križev pot

Bratstvi Frančiškovega svetnega reda s Kapele v Novi Gorici in iz Gorice vabita na čezmejni križev pot, ki bo potekal v nedeljo, 17. marca 2024, z začetkom ob 15. uri pri kapucinski cerkvi v Gorici, končal pa se bo na Kapeli.

Naslov letošnjega srečanja je Rabdomanti assetati di pace (Vedeževalci, iskalci vode, žejni miru). Beseda “rabdomante”, ki jo je goriški nadškof msgr. Carlo Redaelli prvo nedeljo v januarju letos v svoji homiliji uporabil na tradicionalnem bratskem srečanju ob jaslicah, še vedno odmeva v mislih udeležencev. Izraz govori o nekom, ki ima neki poklic, hkrati pa spominja na oddaljene čase, na obrede prednikov in nekaj magičnega. Iskalci vode so namreč nekdaj z leseno paličico v roki znali najti vodne žile zlasti na puščavskih območjih in v času suše. Za letošnji, tretji frančiškanski čezmejni križev pot, ki bo potekal 17. marca, so organizatorji izbrali to temo, saj menijo, da je dobrina miru vedno manj prisotna in živa, da se suši in izginja z obličja zemlje; tako pa pušča prostor puščavi sporov. Zato sprejmimo povabilo, da bi odžejali sebe in druge z živo vodo, kakršno je Jezus ponudil Samarijanki pri vodnjaku.

Udeleženci pobožnosti na poti z vsemi, ki se čutijo graditelje miru in Božje otroke, bodo premišljevali o Jezusovi poti na Golgoto in o prihodu odrešenja za človeštvo. Od kapucinske cerkve v Gorici se bodo odpravili ob 15. uri in prek prenovljene zgodovinske ulice Cappella prispeli do svetišča na Kostanjevici. Ob vsaki postaji bodo premišljevali o tem, kar so napisali otroci in mladi iz preizkušene Svete dežele. Skupaj bodo pospremili Jezusa, ki nosi tudi naš križ, ki pa je gotovo neizmerno manj težak od njegovega. Drug drugemu bodo Samarijani, saj je križ, ki ga nosimo s pomočjo drugega, znosnejši. Na Kapeli bodo s pogledom zaobjeli Gorico in Novo Gorico, Italijo in Slovenijo, Zahod in Vzhod.

Preberi tudi

Kaos z odpadki

Goriška

Kaos z odpadki

02.03.2024
Postni govori na Radiu Trst A

Kristjani in družba

Križ v obličju bližnjega

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme