Koprski škof msgr. Jurij Bizjak: “Pogum, vse ljudstvo v deželi!”

Papež Benedikt XVI. je 26. maja, ko je sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha zaradi dopolnjene starosti, imenoval koprskega pomožnega škofa dr. msgr. Jurija Bizjaka za novega ordinarija škofije. 

Na tiskovnem srečanju dan prej je msgr. Bizjak ob prisotnosti njegovega predhodnika, msgr. Metoda Piriha, ki je bil na škofovskem položaju v Kopru celih 25 let, strnil škofovsko službo v treh opravilih: učiteljskem (to je na spodbujanju pomena verske vzgoje v družini, katekizma in mladinskega katekizma ter družinske molitve), pastirskem (ki sloni na ovrednotenju župnijskih svetov in vseh drugih župnijskih sodelavcev, ki pomagajo upravljati župnijo) in posvečevalnem (ob spodbujanju pomena molitve, zlasti hvalnic in večernic po župnijah, ljudskih obredov in pobožnosti). Msgr. Bizjak je prepričan, da mora biti škof moder in previden, obenem pa preprost in sproščen; nikakor naj ne počiva na lovorikah, temveč naj išče nove poti in dosežke. Predvsem pa mora biti potrpežljiv in krotek: simbol jagnjeta se v današnjem svetu kaže v podobi dobrote, ljubezni in miline. Le s temi vrlinami lahko današnji človek premaga ‘zverine in pošasti’, ki se kažejo v finančno-gospodarski krizi in pomanjkanju službe ter vrednot.
To zlasti mladi, katerim je škof Bizjak namenil posebno misel, saj vprašanja, s katerimi se danes srečujemo v družbi, predvsem mlajšim generacijam jemljejo pogum. “Mladi so čvrsti, imajo rešitve, ki jih mi starejši ne vidimo. Pa vseeno se mi zdi, da jim pride prav, če vidijo malo več poti in dobijo več zaupanja v svet in družbo, v katerem živijo. V tem jim lahko pridemo naproti,” je poudaril Bizjak in zaželel, da bi vsi “našli več vetra in ulovili duha”.
Vsa ta pričakovanja se bodo nedvomno udejanjila na poti, ki jo je kot ordinarij koprske škofije pred 25. leti začel msgr. Metod Pirih: “Moje škofovanje bo dejansko nadaljevanje prejšnjega. Toliko dobrega je bilo namreč storjenega, da ‘bomo samo hruške stresali z drevesa’”, je zgovorno dejal škof Bizjak. Sicer pa je tudi res, da “nova vprašanja zahtevajo tudi nove rešitve”, je dodal. Msgr. Metod Pirih pa svojega duhovniškega poklica in pastoralnega poslanstva nikakor ne bo sklenil. Še naprej bo od njegovega novega doma v vipavskem Dijaškem domu pomagal njegovemu nasledniku na način in v meri, ki ju bo novi škof določil. V svojem posegu je msgr. Metod Pirih obnovil mejnike svojega škofovanja, ki je – kot je na tiskovnem srečanju poudaril g. Božo Rustja – prebrodilo veliko družbeno-političnih premikov (razpad Jugoslavije, nastanek samostojne Slovenije, njen vstop v EU in padec meja). Dejal je, da v tako dolgem obdobju, “je bilo veliko programov, načrtov in tudi nekaj dejanj, ki bodo ostala”. Med slednja je uvrstil delo za duhovno in pastoralno prenovo škofije, ki je dejansko slonelo na izpeljavi odlokov II. vatikanskega cerkvenega zbora na ozemlju koprske škofije. Tedaj so obdelali 13 pastoralnih tem, ki so leta 1996 obrodile Pastoralne smernice koprske škofije. “Da je bilo to delo dobro opravljeno, je potrdilo dejstvo, da so bile nekatere naše ugotovitve uvrščene v slovensko sinodo leta 2000”, je dejal msgr. Pirih. Omenil je še Škofijsko gimnazijo in Dijaški dom v Vipavi, ki so jih zgradili z darovi duhovnikov in vernikov škofije. “Čas kaže, da so bile te odločitve pravilne. Vlagali nismo v kamne in stavbe, temveč v žive ljudi. Na naši gimnaziji se šola in vzgaja okrog 300 dijakov, v domu pa jih je okrog 100”, je pojasnil.

Kdo je novi koprski škof? Msgr. Jurij Bizjak se je rodil leta 1947 na Colu, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1971. Leta 1983 je v Rimu zaključil doktorski študij z disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov. Do leta 2000 je bil predavatelj svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani, bil pa je tudi član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Leta 2000 ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za prvega pomožnega škofa v zgodovini koprske škofije, ki danes šteje 189 župnij.

Svečana umestitev novega škofa je bila 23. junija 2012 v koprski stolnici Marije Vnebovzete.

Preberi tudi

Srečanje s papežem Frančiškom

Kristjani in družba

Govoriti o mladih ni lahko

Kristjani in družba

Zgled služenja in znamenje poguma

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme