Knjige in kulturo pripeljejo do šole

Knjige so zelo pomembne za osebnostno rast in nam pomagajo boljše razumevati sebe in svet okoli nas. Pri branju otroci razvijajo domišljijo, širijo besedni zaklad, na prijeten in vzpodbuden način korakajo po poti opismenjevanja. Dobro razvito branje ne omogoča le, da si lahko naberemo več znanja, ampak prispeva tudi k bogatejšemu izkustvu in kakovostnemu življenju. Večkrat nimamo časa ali pa je knjižnica preoddaljena od kraja, kjer živimo, da bi vstopili vanjo in si izposodili knjigo. Prav v teh primerih nam lahko pomaga bibliobus, potujoča knjižnica iz Nove Gorice, ki že od leta 1974 obiskuje številne kraje na Goriškem onkraj nekdanje meje (Šempeter, Bilje, Dobrovo, Renče, Ročinj, Miren, Neblo itd. tja do Kanala in Liga). Potujoča knjižnica je pravi avtobus, posebej prilagojen in natrpan s knjižnimi policami vzdolž cele dolžine vozila. Že nekaj let prihaja tudi k nam v Italijo, od l. 2019 tudi do osnovne šole v Bračanu. Učencem pripelje prav pred šolsko poslopje najnovejše knjige, časopise, avdio-video posnetke in drugo gradivo, predvsem v slovenskem jeziku. V petek, 14. februarja 2020, smo ga tudi mi počakali pri osnovni šoli v Bračanu in postavili nekaj vprašanj knjižničarki Jani Movja in šoferju Marku Jeramu.
Ali je bibliobus tradicija, ki jo ima samo Slovenija?
Vem, da Italija nima take tradicije. Imajo pa jo v severnih državah, na Švedskem, Norveškem, Finskem. Te države so še bolj organizirane kot Slovenija in imajo še boljši sistem bibliobusov. Nekatere države uporabljajo tramvaj namesto avtobusa. Na Norveškem in Švedskem prihajajo v nekaterih provincah in mestih zaradi geografskih pogojev tudi knjige na ladjah. Na Švedskem deluje tudi železniška knjižnica, torej knjige prihajajo z vlakom.
Kako deluje bibliobus in kako je vse nastalo tu v Bračanu?
Bilo nam je pri srcu, da približamo tudi slovensko knjigo otrokom v teh krajih, zato smo uvedli bibliobus tudi pri vas. Že nekaj let se pravzaprav vozimo tudi v Doberdob in Špeter, od oktobra lanskega leta smo začeli sodelovati tudi z osnovno šolo v Bračanu. Otroci so nas sprejeli z navdušenjem. Organizirali smo se po razredih. Izposoja je brezplačna in tudi članarine ni treba plačati. Tu v avtubusu je približno 6.000 knjig, seveda jih imamo v skladišču mnogo več, približno 70.000 knjig, in jih stalno zamenjujemo. Skušamo ugoditi vsem željam, zato, če ima kdo kakšno posebno knjižno željo, mu knjigo poiščemo in mu jo prinesemo naslednjič.
Katere knjige najraje berejo otroci?
Otroci imajo seznam knjig in berejo v glavnem gradivo za bralno značko. Na seznamu so avtorji, kot Suhodolčan, Bevk, Finžgar in drugi. Sicer pa otroci berejo vse, kar nudi Mladinska knjiga. Kriminalke in stripi so zelo priljubljeni.
Imate knjige samo za otroke?
Ne, ker smo tu za vso populacijo. Če so tudi odrasli zraven, učitelji ali drugi iz vasi, si lahko tudi oni kaj izposodijo. Imamo knjige tudi za odrasle.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Karlo Nanut / Delovanje potujoče knjižnice tudi v Bračanu

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme