Kako se lahko izognemo poletnim prevaram

V tem obdobju si bomo lahko privoščili oblačila ali obutev, ki bi jih drugače lahko le občudovali v izložbah trgovin ali na spletnih straneh največjih e-commerce. Tudi trgovci upajo, da bodo z vabljivimi popusti prodali izdelke, ki jim sedaj ležijo v skladišču in spadajo v starejše modne kolekcije.
V večini italijanskih dežel se poletni popusti začnejo 7. julija, nekatere občinske uprave so dovolile začetek popustov že z 2. julijem, v veliko trgovinah pa so še prej uvedli razne ugodne akcije, seveda z nižjim odstotkom popusta. V velikih mestih se v tem času veča tudi naval turistov, ki organizirajo svoje počitnice tako, da se ujemajo s sezonskim znižanjem cen, med katerim si privoščijo luksuzne izdelke italijanskih modnih oblikovalcev.
Preden začnemo z nakupovanjem, je pomembno, da smo obveščeni o vseh pravilih, ki jih moramo upoštevati, če se hočemo izogniti prevaram.
– Vedno moramo ohraniti listek z računom, saj po zakonu lahko tudi izdelke s popustom, ki imajo katero koli napako, v trgovini zamenjamo. V vsakem primeru je trgovec dolžan zamenjati izdelek ali, če to ni mogoče, vrniti denarni znesek. Čeprav v večini trgovin tega ne upoštevajo, imamo dva meseca časa (ne 7-8 dni!!!), da se zavemo napake na izdelku in to sporočimo v trgovini.
– Izdelki s popustom morajo biti resnično tisti, ki spadajo v komaj končano sezono, in ne stare zaloge iz skladišč. Pametno je, da se izognemo trgovinam, ki so imele pred sezonskimi popusti prazne police in so jih sedaj “napolnile” z najrazličnejšimi izdelki. Paziti moramo tudi, da se med blagom s popustom ne “skriva” kak izdelek iz nove kolekcije in s polno ceno.
– Na listku, ki je izobešen na modnem izdelku, morajo biti jasno navedeni cena pred popustom, odstotek popusta in končna cena izdelka. Pred začetkom popustov je dobro, da si vzamemo čas za sprehod po trgovinah in si zapišemo originalne cene izdelkov, ki nas zanimajo. Tako lahko tudi preverimo, v katerih trgovinah so cene ugodnejše.
– Preden se odpravimo na shopping, moramo imeti jasne pojme o tem, kaj nameravamo kupiti; samo tako bomo lahko kos “prodajni spretnosti” trgovca, ki nam bo hotel vsiliti stvari, ki jih resnično ne potrebujemo in za nakup katerih bi se doma kesali. Upoštevati moramo tudi značilnosti izdelka, saj visoka cena ni vedno sinonim za visoko kakovost in bolje je, da se izognemo blagovnim znamkam, ki skušajo posnemati imena ali logotipe slavnih modnih hiš.
– Večkrat so popusti, ki presegajo 50%, lahko zavajajoči: trgovci dvignejo staro ceno izdelka, tako da lahko povečajo tudi odstotek popusta in s tem spodbudijo nakup.
– Potrošnik ima vedno pravico, da oblačila ali obutev pred nakupom pomeri.
– Med sezonskimi popusti vložimo nekaj denarja v nakup modnih dodatkov, ki niso tesno vezani na letni čas in jih ponavadi lahko uporabljamo čez celo leto!
Ob koncu še nekaj nasvetov, kako potrositi prihranke, da bom poleti, tako na plaži kot v mestu, lahko vedno zelo “fashion”. Letos nam modne hiše priporočajo izdelke, ki posnemajo oblačila in motive iz petdesetih let: kopalke z natisnjenimi pois v kontrastnih barvah, kot tiste angleške modne oblikovalke Stelle McCartney, sončna očala z velikim plastičnim okvirom, ki posnema oblike starih ameriških avtomobilov (Prada), velike, praktične torbe za čez dan in male torbice za večer, vedno v zelo pisanih barvah (Bottega veneta, Coccinelle, Diane von Furstenberg…). Poletni vročini se lahko stavimo po robu z lahkotnimi oblekicami z natisnjenimi motivi rož (Blugirl) ali z lanenimi srajčkami, ki jih lahko nosimo s hlačami model “capri” in z udobnimi espadrillas na nogah. Zvečer se nikakor ne smemo odreči visokim petam v pisanih barvah in z zlatimi ali srebrnimi detajli!
Katja Ferletič
 

Zaradi hude gospodarske krize, visokih davkov in vedno višjih cen vseh dobrin večina potrošnikov nestrpno pričakujemo poletne popuste.

Preberi tudi

Jezikovnica (177)

Jezikovnica

Jezikovnica (177)

01.04.2024
Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (41)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Jezikovnica (173)

Jezikovnica

Jezikovnica (173)

05.02.2024
Na stopnicah (137)

Na stopnicah

Na stopnicah (137)

18.05.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme