Jezikovnica

Jezikovnica (51)

Jezikovnica (51)

Piše Vladka Tucovič / Je pika ali je ni?

Včasih dobim občutek, da tudi o najosnovnejšem ločilu, kot je pika, ni odveč pisati vedno znova in znova. Pred kratkim ste o piki že lahko brali v Jezikovnici, po tem pa sem (ponovno) naletela na napačno rabo, ki vam jo želim danes predstaviti, zadnjič pa je nisem omenila. Gre za piko pri vrstilnem števniku.
Vrstilni števnik je tista številka, za katero postavimo piko, kar pomeni, da želimo povedati, da je nekaj razvrščeno po vrsti (Praznoval je 80. rojstni dan., Osvojili so 3. mesto., Na predvečer 1. maja so zakurili kres.). Navedene številke s piko lahko tudi izpišemo z običajno besedo (80. rojstni dan = osemdeseti, 3. mesto = tretje, predvečer 1. maja = prvega). Ko te številke (oz. strokovno pravilno: cifre ali števke) preberemo, slišimo prepoznavne končnice, ki se v imenovalniku moškega spola končajo na -i, torej prvi, drugi, tretji, deseti, stoti, tisoči, tisočpeti, milijonti itd. Če te besede, ki so dejansko pridevniki, sklanjamo, dobimo: prvi maj je praznik dela, prvega maja me ne bo, kljub prvemu maju sem bil službi, za prvi maj sem bil lani prost, pogovarjali smo se o prvem maju, s prvim majem ne moremo računati. Poglejmo še množino: v 50. letih prejšnjega stoletja so bila moderna široka krila. Sklanjajmo z besedo: petdeseta leta so bila obdobje gospodarskega vzpona, petdesetih let ne bodo nikoli pozabili, proti petdesetim letom so bila šestdeseta leta res divja, za petdeseta leta sem prepričana, o petdesetih letih vsi govorijo, s petdesetimi leti ne moremo enačiti poznejših sedemdesetih.
Do sem vse lepo in prav. Kje pa je problem? Preberite ti dve povedi: Kljub svojim 50. letom je bil zelo mladosten., V 50. letih, kolikor sem jih preživela tam, sem se marsičesa naučila. Je prav, da se v teh dveh primerih piše pika? Ne. Izpišimo ti dve številki z besedo: kljub petdesetim letom, v petdesetih letih. Če ju primerjamo z zapisanim v prejšnjem odstavku, vidimo, da sta besedi identični z vrstilnim števnikom, enaki končnici imata: v petdesetih letih prejšnjega stoletja so živeli težko, v petdesetih letih sem se marsičesa naučila. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

22.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!