Jezikovnica (38)

Za marec velja, da je mesec žensk in poezije, saj je 8. marca mednarodni dan žensk, bolj znan pod imenom dan žena, 25. marca materinski dan, 21. marca, ko se začne koledarska pomlad, pa svetovni dan poezije. In čeprav je vse troje že za nami, se bom tokrat vseeno zaustavila pri jezikovni rabi, ki je povezana z ženskim spolom, kdaj drugič pa se bom pomudila pri razliki med besedama pesem in poezija, ki potrebuje samostojno Jezikovnico.
V preteklih mesecih smo v slovenskih medijih ogromno slišali o stavkah, v katere so bili vključeni tudi osnovnošolski učitelji. Lahko bi napisala, da so bili vključeni učitelji in učiteljice, čeprav velja oz. je do nedavnega veljalo, da je moški spol t. i. generični spol tako za moški kot ženski spol, dodajanje ženskega spola pa pogosto zgolj vljudnostna fraza. Lahko se tudi vprašamo, kako berljiva bi bila besedila, če bi vse samostalnike, pridevnike in glagole izpisali v obeh spolih, saj bi tako sledili načelu poenotenosti. Neustrezno bi namreč bilo, če bi spremenili zgolj samostalnike, drugih besed, ki tudi izražajo spol, pa ne.
A tokrat pustimo to. Želela sem izpostaviti nekaj drugega, kar se mi zdi bolj pereče, kot še zlasti v publicističnem jeziku radi rečemo nečemu, kar nas žuli. Gre za to, da je bilo v izjavi ene od učiteljic, ki je protestirala, ker je njeno delo premalo ovrednoteno, slišati, da je tudi razrednik. Kako bi naj rekla, da bi bilo pravilneje? Da je razredničarka. Slovenščina nam namreč v marsikaterem primeru omogoča rabo samostalnika, ki izraža ženski spol. Si predstavljate slovenski jezik brez besed, kot so: zdravnica, vzgojiteljica, frizerka, kuharica, natakarica, računavodkinja, blagajničarka, tajnica, direktorica, igralka, režiserka, pisateljica, pesnica? Pa brez besed: rektorica, dekanja ali dekanka in akademikinja? Zakaj torej ne reči, da je osnovnošolska učiteljica tudi razredničarka namesto razrednik, univerzitetna profesorica pa mentorica študentki ali študentu pri diplomskem delu, ne pa mentor? (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Vladka Tucovič / Je ženska optimist ali optimistka?

Preberi tudi

Jezikovnica (103)

Jezikovnica

Jezikovnica (103)

24.03.2021
Jezikovnica (102)

Jezikovnica

Jezikovnica (102)

24.03.2021
Jezikovnica (99)

Jezikovnica

Jezikovnica (99)

21.01.2021
Jezikovnica (112)

Jezikovnica

Jezikovnica (112)

08.07.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme