Jezikovnica (35)

Ukrepali bomo, da zagotovimo vašo in našo varnost. Če želite glasovati za vašega kandidata, nam čim prej pošljite vaš glas. Preživite dan v družbi vašega radia. Kakšni se vam zdijo navedeni primeri? Vas v teh povedih zmoti kakšna beseda ali se vam zdi vse prav? Ali mogoče ne razumete, kaj vam je govorec/pisec teh besed želel sporočiti? Če ste na zadnji dve moji vprašanji odgovorili pritrdilno, slovenščino razumete kot velika večina njenih rojenih govorcev. Dejstvo namreč je, da se vedno bolj izgublja občutek za natančno razlikovanje med običajnim osebnim zaimkom (moj, tvoj, njegov, njegova, vaš, njihov itd.) in povratnim svojilnim zaimkom (svoj), kar pa ne otežuje sporazumevanja. Čeprav gre za napako v slovničnem sistemu, kljub temu razumemo namen sporočila. In kaj je v teh povedih pravzaprav narobe?
Poglejmo po vrsti. V prvi povedi je napačen drugi zaimek, pravilno bi bilo takole: Ukrepali bomo, da zagotovimo vašo in svojo varnost. Vprašali boste, zakaj je narobe našo, če pa je narejena po vzorcu vašo. Ravno v tem je kleč. Zaimek se mora ravnati po osebku, torej: mi bomo ukrepali, da zagotovimo vašo in svojo varnost, vi boste pa morali zagotoviti svojo in našo varnost. Ste opazili, da se je osebek v drugem stavku zamenjal? Mi odločamo o vaši in svoji varnosti, vi pa o svoji in naši. Gre za t. i. ujemanje z osebkom, na kar moramo biti zelo pozorni, če se hočemo izražati pravilno, saj nam zelo hitro z jezika zleti napačni zaimek. Pa v drugih dveh primerih? Pravilno je: Če želite glasovati za svojega kandidata, nam čim prej pošljite svoj glas. Preživite dan v družbi svojega radia. Priznati moramo, da so nekatere besede, čeprav so rabljene pravilno, mogoče manj vplivanjske kot druge. Gotovo je, da ima raba svojilnega zaimka vaš večji vpliv na tistega, ki ga ogovarjamo, mogoče se ogovorjenemu zdi, da je bolj spoštovan in upoštevan. Vsekakor je tovrstnih nenatančnosti v jeziku vedno več in vprašanje je, kam bo šla pot rabe povratnega svojilnega zaimka.
Kakšni se vam pa zdijo naslednji primeri? V svoji mladosti je bil pisatelj. Gozdarska pot je svoje ime dobila po gozdarjih. Mlin je v svoji preteklosti zamenjal kar nekaj lastnikov. Ali je raba povratnega svojilnega zaimka pravilna? Je pravilna, zato s slovničnega vidika tem povedim nimamo česa očitati, saj bi bilo narobe, če bi zapisali: v njegovi mladosti je bil pisatelj, pot je njeno ime dobila in mlin je v njegovi preteklosti zamenjal lastnike. Odgovoriti si je treba na drugo vprašanje: je raba svojilnega zaimka, kateregakoli že, sploh nujna? Ne, sicer pravilni povratni svojilni zaimki so odveč, bolje je povedi zapisati brez njih: V mladosti je bil pisatelj. (V čigavi mladosti, če ne svoji?!) Gozdarska pot je ime dobila po gozdarjih. (Čigavo ime, če ne svoje?!) Mlin je v preteklosti zamenjal kar nekaj lastnikov. (V čigavi pa, če ne svoji?!)
Včasih je treba samo prisluhniti svojemu jezikovnemu občutku in mu zaupati, pa boste videli, da se boste odločili ustrezno.
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše Vladka Tucovič / Povratni svojilni zaimek

Preberi tudi

Jezikovnica (85)

Rubrike

Jezikovnica (85)

23.05.2020
Jezikovnica (80)

Jezikovnica

Jezikovnica (80)

06.03.2020
Jezikovnica (79)

Jezikovnica

Jezikovnica (79)

25.02.2020
Jezikovnica (80)

Jezikovnica

Jezikovnica (80)

04.04.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme