Jezikovnica (34)

Jezik še zdaleč niso zgolj napake in med napakami ni le vejica tista, ki bi se ji morali posvečati večino časa, zato sem tokrat izbrala temo, s katero se pogosto srečujemo, ko beremo ali poslušamo besedila. Zanalašč sem poleg glagola brati zapisala tudi glagol poslušati, saj se mogoče premalo ukvarjamo z govorjenim jezikom oz. tistim, kar povemo ali slišimo.
Tokrat se bomo potopili v besedilo izredno spevne pesmi ali »komada« z naslovom Ti znanega izolskega glasbenika Rudija Bučarja, s katero je leta 2014 upravičeno zmagal na festivalu Slovenska popevka: »Daj, pridi po sebe, pridi, daj, v misli iskrene, pridi, daj, bodi le ti, le ti, ti, le ti. Daj, vsedi se k meni. Sedi, daj, angel pošteni, sedi, daj, bodi le ti, le ti, ti, le ti. Stisni me k sebi, da bova zletela nekam visoko, globoko med naju. Stisni me k sebi, da bova zletela nekam visoko, visoko v nebo. Daj, nežno povej mi, nežno, daj, kdo sije v tebi, nežno, daj, v meni si ti, le ti, ti, le ti. Daj, vzemi nedolžno, vzemi, daj, to, kar je možno, vzemi, daj, bodi le ti, le ti, ti, le ti. Stisni me k sebi, da bova zletela nekam visoko, globoko med naju. Stisni me k sebi, da bova zletela nekam visoko, visoko v nebo«. Čeprav Rudi Bučar poje tudi v narečju, je to besedilo v knjižnem jeziku, in to v pravilnem knjižnem jeziku (če zanemarimo nekoliko pogovorno obliko vsedi se k meni, namesto katere bi bila ustreznejša sedi k meni, vendar bi s tem izgubili ritem, tega se zavedam, zato mi še na misel ne pride, da bi to očitala).
Očitneje je nekaj drugega, da je namreč ta pesem pravi poligon za seznanjanje z osebnimi zaimki, ki jih v pesmi kar mrgoli. Pa so tudi vsi pravilni, še zlasti t. i. povratni osebni zaimek, s katerim je pogosto največ težav? Poglejmo: pridi po sebe, stisni me k sebi. V obeh primerih je zaimek pravilen, ker se ujema z osebkom: ti pridi po sebe in ti me stisni k sebi. Ali drugače: ti me stisni k sebi in jaz se bom stisnil k tebi (ne sebi) – v zadnjem primeru se osebek ne ujema z zaimkom, zato je pravilno: stisnil se bom k tebi, (v tem primeru) nepravilno pa bi bilo: stisnil se bom k sebi, ker bi bilo pomensko napačno. Prav je tudi: kdo sije v tebi (ne sebi), saj spet ni ujemanja z osebkom. Preveč zapleteno? Sploh ne. Le slišati je treba to pesem, ne le brati njenega besedila, pa vam bo takoj vse jasno.
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše Vladka Tucovič / Povratni osebni zaimek

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme