Jezikovnica

Jezikovnica (27)

Jezikovnica (27)

Piše Vladka Tucovič / Ločilo tri pike

Pogosto se pogovarjam s kom, ki je povsem prepričan, da kakšno ločilo rabi pravilno, potem pa se kar ne more načuditi, da se je motil. Učimo se, dokler živimo, in vsak, ki dela, dela tudi napake, to je povsem naravno.
Naj nam ti dve resnici pomagata pri vprašanju o rabi treh pik. Ponavadi jih rabimo, ko želimo nakazati zamolk ali nedokončano misel (Ne vem, kaj bi ti rekel …). Pogosto z njimi pokažemo, da se naštevanje še ni končalo (Kupil je jabolka, hruške, marelice …). Kadar jih postavimo v oglate ali poševne oklepaje […], /…/, predstavljajo izpust črke, besede ali več besed, npr. v citatih: “Ločila so lahko končna ali nekončna […], poznamo jih več vrst”. Ni pa ustrezno, da tri pike postavimo na začetek ali konec citata: “ […] poznamo jih več vrst”, sodijo zgolj na mesto, kjer je kaj izpuščeno.
Zdaj pa k podatku, nad katerim so uporabniki jezika najbolj začudeni. Tri pike so namreč nestično ločilo, kar pomeni, da mora biti med besedo, za katero postavimo tri pike, in tremi pikami – presledek. Prav je torej: Vidimo gozdove, polja, reke … Narobe pa: Vidimo polja, gozdove, reke… Tri pike se namreč po slovenskem pravopisu ne smejo držati spredaj stoječe besede. In še ena malenkost, ki marsikoga začudi: pred tri pike ne postavimo vejice. Prav je torej: Prebrali smo romane, pesmi, kratke zgodbe … Narobe pa: Prebrali smo romane, pesmi, kratke zgodbe, … Če v takem primeru pred tri pike postavimo vejico, smo se zapletli v hiperkorektnost, v lastnost torej, da popravljamo kaj, kar ni narobe, ali da dodajamo kaj, česar ni treba. Seveda pa drži tudi, da bomo marsikje, v javnih napisih oz. obvestilih videli napačno rabo. Pogostost napačne rabe pa (zaenkrat) še ne upravičuje njene pravilnosti, zato kar pogumno drugič naredite presledek, ko vas bo zamikalo, da bi tri pike priključili besedi pred njimi.
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

09.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!