Izšla je zbirka političnega dela Franca Jeze

Kakih tristo strani obsegajoča knjižna izdaja s trdimi platnicami, med katerimi so zbrani najpomembnejši Jezovi politični spisi iz časa med letoma 1951 in 1983, je sad sodelovanja med Jezovo hčerko Evelino, pisateljem Borisom Pahorjem, ki je tudi idejni pobudnik izdaje, Primožem Sturmanom, ki je Jezovo gradivo zbral, ter Dragom Jančarjem, urednikom založbe Slovenska matica.
Zbirka političnega dela Franca Jeze je pomembna za slovensko javnost, saj so bili doslej v matični domovini njegovi spisi dosegljivi samo v zaprašenih publikacijah, ki jih hrani D-fond Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, pa tudi za Slovence v Italiji, saj je Jeza večino svojega življenja preživel prav med nami. Od svojega prihoda v Trst še v času zavezniške vojaške uprave do smrti leta 1984 se je namreč preživljal kot honorarno zaposleni časnikar pri slovenski tržaški radijski postaji.
Franc Jeza in njegovo delo tako v matični domovini pridobivata pravo vrednost. Zbirka njegovega političnega dela pa ni prva Jezova knjiga, ki je po njegovi smrti izšla v Sloveniji. Že pred dvema letoma je namreč njegova rojstna občina Hajdina izdala zbirko njegove kratke proze z naslovom Zakasnela pomlad in druge kratke zgodbe.

V drugi polovici junija je v slovensko javnost prišla zbirka političnega dela Franca Jeze, ki je pri založbi Slovenska matica izšla pod naslovom In zgodil se bo čudež / Premišljevanja o slovenski samostojnosti in demokraciji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme