Igre in nova spoznanja v levjem kraljestvu

Piše: Lenart Vogrič, bistri gams – Zazu

Tabor goriških volčičev in volkuljic je letos potekal ob lovski koči v Braniku. Tema letošnje ambientacije je bila vzeta iz afriške zgodbe Levjega kralja; otroci so se seznanili z značilnimi temami disneyjevega filma – odgovornost, pomen staršev, rast in krog življenja. Vseh otrok je bilo 31, spremljalo jih je sedem voditeljev.

Prvega dne so se VV potrudili, da skupaj postavijo glavne zgradbe, zadnji letniki so se ukvarjali z jamborom, drugi so poskrbeli za smeti, pisali razne napise, potrebne za pravilen potek tabora, idr. Bili so razdeljeni v skupine živalskih družin – gazele, žirafe, sloni in zebre. VV so spoznali kraljestvo savane in krog življenja. Vsako jutro smo si v zboru vzeli trenutek, da razumemo, kaj se v kraljestvu dogaja in česa se je treba naučiti, da postanemo odgovorni prebivalci savane, kot je mogočni lev Mufasa.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju narave in okolice. K nam je prišel na obisk lovec in čebelar, ki nam je povedal nekaj o tem, kaj je gozd, katere vrste živijo v naših gozdovih in kakšno vlogo imajo lovci pri ohranjanju ravnovesja med vrstami v gozdu. Prinesel je tudi čebelarsko opremo in prikazal, kako se pripravlja med in kaj se dogaja s čebelami v panju. Spoznali smo razne vrste čebeljih produktov, med temi tudi vosek, s katerim smo izdelali nekaj sveč.

Zvečer smo dan zaključili s tabornim ognjem; pred spanjem, med grmenjem, strelami in neurjem, smo izvedeli, da je Mufasa umrl in da bo kraljestvo prevzel zlobni Scar.

Prebudili smo se v novem kraljestvu. Po prihodu Scarja se je začelo spoznavanje Hakuna matate, nove filozofije življenja brez skrbi, uživanja sadov narave, hrane, počitka, igre. Skupaj z Nalo, Simbo, Sarabi in Zazujem so se prebivalci savane preizkusili v raznih igrah. Toplo popoldne so otroci preživeli tudi na pevskih vajah. Naučili smo se veliko novih pesmi, ki smo jih zelo radi peli ob tabornem ognju, kjer smo se učili tudi režiranja skečev.

Na taboru ni manjkalo časa za duhovnost. Z Rafiki in Zazujem smo si vsako jutro prebrali nekaj vrstic iz Svetega pisma in pisali v dnevnik svoje občutke. Četrto jutro so se prebivalci savane zbrali za mizo; vsak je na kratko povedal, kaj mu pomeni odgovornost in kako jo izvaja v vsakdanjem življenju. Nato smo se premaknili na makadam, kjer smo imeli še nekaj zanimivih dejavnosti, povezanih z odgovornostjo in zaupanjem.

Popoldne se je pooblačilo, nemudoma je začelo grmeti in deževati. Prišle so hijene s Scarjem. Prebivalci so se odločili, da ne pustijo kraljestva požrešnemu tiranu Scarju in da se mu uprejo. Dolgo so se trudili, da premagajo hijene v popoldanskem skalpiranju. Naposled so se vsi skupaj zbrali in po dolgem boju med lužami in dežjem odgnali še zadnjo hijeno. Posijalo je sonce, Scar se je vdal in sprejel, da mora kraljestvo voditi Simba, ki je med tem pridobil grivo, zrelost levjega kralja.

Tabor se je zaključil s kosilom skupaj s starši, sveto mašo in slovesnim trenutkom padca jambora. Otroci so se skupaj z voditelji naučili mnogo stvari, med vsemi so gotovo utrdili skavtsko pravilo “ni dobrega ali slabega vremena, temveč le dobra ali slaba oprema”. Vreme nas je namreč skozi cel tabor posebno preizkusilo; trenutki poštenega mraza, obupne toplote in popoldanske plohe pa niso motili mladih volčičev, ki so se zelo dobro prilagodili. Med otroki se je ustvarila trdna skupnost, ki so jo skozi ves tabor spremljali petje, animacija tabornega ognja, odnos do narave in ročne spretnosti.

Tabor predstavlja višek in obenem zaključek skavtskega leta. Dejavnosti se za vejo VV ponovno začenjajo z dnevom odprtih vrat, ki bo 30. septembra od 15. do 17. ure na skavtskem sedežu (Drevored XX. septembra, Gorica).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme