Hiša – Skoraj poletje (Zkp Rtv, 2011)

Poznamo primere ljudstev in posameznikov, ki se, samovoljno ali pod prisilo, preživljajo na nomadski način, toda težko si predstavljamo tako življenje. Hiša oz. dom je ena tistih stvari, ki jih nenehno in na vsakem koraku iščemo, čeprav se delamo, da zmoremo sami. Pa ni tako.
Izbira takega imena za glasbeno skupino je drzna in hkrati preprosta stvar. Kakšne vratolomne skovanke, vendar. Poslušajte, kako zveni tole: Hiša.
Pravo ime je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja izbrala skupina glasbenikov, ki so po dveh desetletjih uspehov ostali zvesti drug drugemu in… svojemu imenu. Avtorska duša Andrej Guček (vokal, solo kitara, klavir, orglice), Vili Guček (bas kitara), Martin Koncilja, (ritem kitara) in Iztok Pepelnak (bobni) so svoje prazačetke postavili že leta 1981, a temeljni kamen Hiše je bil položen deset let kasneje. Skupina je lani proslavljala jubilej z novim CD/DVD izdelkom Skoraj poletje in s slovesnim koncertom v Cankarjevem domu, kjer so sodelovali izvrstni Boštjan Gombač, Jure Tori, Andraž Mazi in Žiga Golob. Izdelek obeležuje 20 let plodnega ustvarjanja, Deseta plošča za deset svežih studijskih skladb, ki jih plemenitijo video posnetek koncerta na oddaji Sobotna noč leta 1999 in nastopa v oddaji na Glasbena ogrlica leta 2002. Album je najavil single Dež, katerega prvotno verzijo lahko slišite na akustičnem solo albumu Andreja Gučka Temne zore.
Ne morem mimo priznanj: nominacija za najboljšo debitantsko ploščo Zlata nota, dvakrat Zlati petelin (za najboljšo kompilacijo 2000 in ploščo v tujem jeziku 1997), pa še novinarske in festivalske nagrade.
Njihova glasba je brezčasna, neodvisna od minljivih modnih muh ali osebnih okusov. Preprosta, pogosto akustična in bendovsko zapakirana glasba, sloni na folk-rock akordih akustične kitare, ki razvijejo vso instrumentalno moč v električnih solažah in energični igrivosti bobnov. Vse to pa služi le v oporo besedilu, ki ga skupina Hiša prevaja v večglasno igro “alla” podalpski Crosby, Stills, Nash & Young. Zgodovinske skladbe, kot so Ledene ceste, Kompas srca in Neskončna pot, kažejo na poetično občutljivost zasedbe, ki razmišlja globoko in govori z besedami, ki so nam vsem sorodne. Vsak izmed nas je posebna zgodba, a kako smo si podobni! Dovolj je, da spregovorimo. Kozmični folk, pač.
Idealna plošča ob očiščevalni moči burje ali bistrem večernem hladu. Priporočam!
Jernej Šček

Hiša je eden izmed najbolj osnovnih, prvinskih izrazov, nabito polnih simbolnega pomena, a tudi vsakdanjih odtenkov.

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Na stopnicah (124)

Na stopnicah

Na stopnicah (124)

17.02.2024
Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme