Gosta Dunja Jogan in Marko Kravos

Benečija je iz leta v leto kulturno živahnejša, poleg številnih domačih umetnikov in ustvarjalcev pa je vse bolj čutiti utrip vsestranske izmenjave z matično domovino ter zamejstvom. Tako ni redkost, da v Špietru gostujejo umetniki iz Trsta, Gorice in Slovenije.
Gostja zadnje letošnje razstave v Beneški galeriji v Špietru je mlada in vsestransko obetavna Dunja Jogan iz Trsta, ki je v petek, 7. decembra, številnim zbranim predstavila svojo samostojno razstavo ilustracij, ki bo na ogled do 20. januarja 2019.
Dunja Jogan je rojena v Trstu, umetnost je doštudirala v italijanskem Urbinu, tehniko likovnega podajanja pa je izpopolnjevala v Angliji, Avstriji in Nemčiji. Čeprav mlada, je že dolgo let delala v Rimu, kjer je risala za številne agencije in svetovno znana podjetja in organizacije. Med drugim redno sodeluje pri otroški reviji Galeb, ilustrirala pa je tudi večje število knjig. V Špietru je skupaj z Markom Kravosom predstavila dvojezično knjigo Pravljice, za vsak prst ena/ Fiabe, una per dito, ki jo je opremila z zanimivimi ilustracijami, polnimi domišljije. Prvič je risala v črno-beli tehniki.
O razstavi in obeh ustvarjalcih je občinstvu marsikaj zanimivega povedala Jasna Merku’, tudi ona likovnica iz Trsta. Med drugim je poudarila, da smo Slovenci srečni, kajti v času, ko je tudi knjiga in z njo tudi otroška literatura žrtev potrošništva in potrebe po vsem večjem zaslužku, naše male založbe še vedno gledajo na kakovost ter na želje in potrebe bralca. Tako se še vedno rojevajo preproste in lepe knjige, kot je zbirka pravljic izpod peresa Marka Kravosa z ilustracijami Dunje Jogan. Marko je znal na precej duhovit in privlačen način podati pet pravljic, ki so vezane na njegovo otroštvo, na izročilo in pripoved. Dunja pa je ponovno dokazala, da bogato obvlada številne likovne tehnike in da zna s spretnostjo in fantazijo osvojiti otroška srca. V okviru njene samostojne razstave, ki so si jo prisotni lahko ogledali po predstavitvi, so razstavljene številne risbe in ilustracije, zraven si lahko obiskovalci ogledajo tudi posamezne knjige in tako v živo primerjajo izvorno sliko s knjižnim ponatisom. Naj omenimo, da svoje pravljične ilustracije Dunja uspešno preliva na stenske freske in dekoracije za otroške sobe, igralnice in vrtce.
Goste iz Trsta je prisotnim predstavila Marina Cernetig, ki je na koncu, vsem tistim, ki so bili prvič v Špietru, opisala tudi multimedialni muzej SMO. Prava poslastica kulturnega večera pa je bil nastop otroškega pevskega zbora Mali lujerji pod vodstvom Davida Klodiča. Mali pevci iz Dvojezične šole Pavla Petriciga so prisotne razveselili z nizom slovenskih in beneških poskočnih viž.

Piše Suzi Pertot: Beneška galerija / Lep kulturni dogodek

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme