GO! 2025 prireja tekmovanje med soseskami občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter - Vrtojba

Piše: CotJ

Igre brez meja za tesnejše čezmejne prijateljske vezi med občani

Čas je za Igre brez meja! Tako so župani občin Gorica, Nova Gorica in Šempeter – Vrtojba oznanili v torek, 16. aprila, v goriški dvorani Dora Bassi.

Zamisel, ki bo v okviru projekta GO! 2025 spet povezovala vse tri občine, želi biti priložnost sklepanja prijateljskih vezi med mestnimi in primestnimi četrtmi na obeh straneh meje. Poleg dvanajstih skupin iz sosesk se bo z ostalimi rajoni pomerila tudi čezmejna ekipa zaposlenih na EZTS GO. V soboto, 15. junija, bodo s tekmovanjem v košnji trave začeli prav trije župani: Ziberna, Turel in mag. Turk. Ekipe z največ dvajsetimi člani se bodo nato pomerile v briškoli, vleku vrvi, vodnih igrah in teku v vrečah. Udeleženci lova na zaklad bodo preiskali vse tri občine in njihove zgodovinske znamenitosti, sedemkilometrska pot pa bo skupine spet pripeljala v Valletto ob Kornu. Goriški župan Ziberna je v uvodnem pozdravu sicer oznanil, da bo prenovljeni park ob priložnosti brezmejnih iger ponovno odprt. Novogoriški župan Samo Turel je poudaril ključnost čim bolj transverzalne vpletenosti ljudi v dogajanja oz. “od spodaj navzgor”, kot je smotrno svetovala Evropska komisija. “S praznovanjem evropske prestolnice kulture želimo, da ljudje gradijo skupnost tudi v igrah,” je povedal župan sosednjega mesta. Mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter – Vrtojba, pa je izrazil željo, da bi se navdušenje za letošnje srečanje ohranilo tudi v naslednjih letih. Trud, ki bi ga vložili v pripravo prve izvedbe, bi bil gotovo poplačan v naslednjih letih: “Naslednje leto bo že lažje, saj se bomo že poznali in še spretneje sodelovali.”

Prisotne sta pozdravili še direktorica EZTS GO Romina Kocina in direktorica Javnega zavoda GO! 2025 Mija Lorbek: z navdušenjem sledita organizaciji dogodka dveh mest, ki “sta si komplementarni”.

Marco Braida na srečanju ni zastopal le Fundacije Carigo, temveč je izkoristil prisotnost vseh treh županov in jim v imenu pokrajinskega CONI predlagal, da bi poleti 2025 infrastrukture vseh treh občin gostile regijsko srečanje kandidatk za olimpijske igre leta 2028.

Svoje veselje nad pobudo so delili še deželni svetnik Diego Bernardis, novogoriški podžupan Anton Harej, Maurizio Negro in odbornica GO! 2025 Patrizia Artico, ki se je ob koncu še zahvalila pokroviteljem Cassa rurale FVG, Goriziana Caffè in Irisacqua. Organizatorji vabijo k sodelovanju na igrah 15. junija prav vse občane, ki se na tekmovanje lahko prijavijo pri predstavnikih mestnih četrti ali pri vpletenih občinah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme