Kristjani in družba

Glas iz daljne Afrike

Glas iz daljne Afrike

Piše Danilo Lisjak / Pred misijonsko nedeljo

Prisrčen misijonski pozdrav vsem prijateljem in dobrotnikom v domovini in po svetu! Nekdo mi je zagotovil, da je najboljša ambulanta v Afriki letalska agencija! Seveda, če utegneš pravočasno priti do nje, ko te kaj zgrabi!
Tako nekako je izgledalo 26. septembra, ko sem moral od poldne do 20. ure ‘preleteti’ 400 km do letališča in medtem basati v kovčke ob poti sladke ananase in kakšne vrečke domače kave. Nič ni bilo podobno afriškemu ritmu!
Ko ni komarjev – letos jih res ni skoro nič -, pride išias. In tako, po domače rečeno, že en mesec ‘čotam’! In so rekli: fizioterapija. To bo res dopust, sem si mislil. Ko me je zadnjič policaj ustavil na poti v glavno mesto, je dejal: “Tudi duhovniki umirajo v prometnih nesrečah”! Sicer ni vedel, da sem 17. marca pri 100/km na uro zaspal in odpeljal skupaj z župnikom Tomažem s ceste na farmo in mehko pristal. Mimo dreves in pod bodečo ograjo. Vse se je umikalo!
To je prvi čudež.
Drugi čudež je bil prihod treh možakov iz Slovenije v januarju, ki so skupaj z mojimi delavci domačini v treh tednih postavili ostrešje nove osnovne šole z 11 razredi, upravnimi prostori in WC-ji. Vse to v neznosni vročini. Sošolec Ivo Saksida iz Zalošč je filmsko dokumentiral ta podvig. Vsem rečem tudi v imenu kolednikov slovenske Trikraljevske akcije otrok 2016 ‘Boglonej’ za vaš doprinos in strokovnost ter pričevanja pred domačini, ki so vas občudovali!
Tretji čudež je prihod Karitas sisters (sester iz Južne Koreje) v naš misijon 4. marca letos. Ja, Hunday, Kia in še kaj prihaja iz te dežele v hitrem porastu industrije in tudi krščanstva, ki hrepeni po združitvi s severom.
Ko sem odhajal, je ena skupina zidarjev, ki gradi Don Bosco secundary School, že pokrivala njihovo novo vzgojno hišo. Prevzele bodo novo ambulanto, načrti se prav v teh dneh snujejo nekje v Ljubljani, nov šiviljski center, ki naj bi bil vzgoja za življenje našim dekletom, ki jih šolski sistem diskriminira, in promocija žensk, moderna krilatica, ki mi ni všeč. Iz Nemčije in Slovenije smo že prejeli 80 šivalnih in pletilnih strojev, kuhinjo in agro stroje tudi iz Slovenije.
Goriška Karitas je poskrbela s pridnimi sodelavci, da so zadeve prišle na sever Ugande, kjer počasi po 20-letni vojni ‘pozidavamo ruševine’!
Četrti čudež je pa dograditev nove osnovne šole, kot že zgoraj rečeno, ki je v ponos otrokom v Sloveniji, vključenim v Trikraljevsko akcijo 2017. Ostaja nam barvanje, pokritje stranišč in izravnava velikega nogometnega igrišča največjih mer (120x90m). Tako so odločili pokrajinski šolski svetniki in župnija za naših več kot tisoč otrok, ki bodo obiskovali novo šolo (made in Slovenija) od februarja 2019 naprej. Sam sem tega zelo vesel in bo poleg pitne vode med novo šolo in igriščem pravi blagoslov za naše šolarje. Previdnost je ‘iznajdljiva’ in nas prehiteva. Moram omeniti skupino 6 mož, zidarjev, svojih nekdanjih učencev v RDCongo, ki so mi priskočili na pomoč, da so dela pri šoli končana.
Tudi Uroš Rudolf s prijateljem Edijem iz godoviške fare sta se ‘pekla’ na žarečem soncu ob pokrivanju nove šole.
Mislim, da je zdaj tudi čas, da povem, da bomo staro šolo, ki je v klavrnem stanju, delno rušili ali obnovili ter spremenili v ambulanto in v že omenjeni šiviljski vzgojni center – SKEL (sowing, knitting, education life), ki je v načrtovanju za naslednje leto. Sobotna pustna iskrica 2019 pri Radiu Ognjišče naj bi priskočila na pomoč v realizaciji teh projektov. Že vnaprej se zahvaljujem!
Peti čudež. Naših 600 katehumenov iz 20 podružnic, ki se dvakrat letno za en teden po skupinah do 120 zberejo pri fari, je velik izziv našemu rednemu pastoralnemu delu treh duhovnikov.
Česar nisem napisal, boste sami brali med vrsticami. “Bog dej zdravja”, smo rekli in z Njegovo pomočjo in človeško pridnostjo ter pomočjo dobrotnikov bomo vse lepo končali, da bomo tudi mi rekli, potem ko smo videli:
“Glej, bilo je prav dobro in lepo”! Hvala Vam za bogato duhovno pomoč iz ozadja in za sadove vaših pridnih rok in dobrega srca! Jekleni Martinov konjiček me ponese nazaj v Afriko. Zbogom!

10.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!