DSI / Zadnji ponedeljkov večer pred počitnicami

Založba Mladika je pred slabim mesecem izdala zanimivo knjigo oziroma projekt izpod peresa pisateljice, pesnice, profesorice slovenščine in latinščine ter umetnice in ilustratorke, katere likovna govorica je metaforična, sanjska in simbolična. Rezultat tega ustvarjanja je Mozaik v kovčku, “zelo lepa knjiga tako zaradi vsebine kot tudi likovnih izbir”, je mnenja Nadia Roncelli, urednica Mladike.
Predstavili so jo na zadnjem običajnem ponedeljkovem srečanju Društva slovenskih izobražencev, ki je sklenilo letošnjo sezono in je tokrat potekalo na odprtem, v Agriturizmu Ferfoglia v Piščancih. Z avtorico Majdo Artač Sturman in ilustratorko Jasno Merku' se je pogovarjala radijska urednica Loredana Gec. Slednja je mnenja, da je knjigo lepo držati v rokah in jo prelistavati, ker je elegantna in barvita. Avtorico je označila kot svojstveno, samostojno in izvirno. Pesmi z naslovom Kaleidoskop življenja so nastale za sodelovanje pri poletni oddaji radia Trst A, medtem ko so igre barv in podob v knjigi dobile nove dimenzije in grafično podobo.
V knjigi se prepletajo pesem, poezija, esej in zgodba. Barve služijo avtorici predvsem kot izhodišče za razmišljanje, v avtobiografiji pa se ne razgali do golega. Glavna junakinja je Galja, Majdina ruska prijateljica, ki je po spletu okoliščin prišla v naš svet. Gre torej za žensko prijateljstvo oziroma Majdin alter ego, ki opazuje svet iz neke distance. Galja se poroči z zamejcem, se sem preseli in kritično razmišlja o naših družbenih razmerah. Pomemben element knjige so tudi jeziki, saj jih avtorica obožuje in ima zelo rada še posebno glagole. Loredana Gec je njej jezik označila kot tekoč, sočen in žuboreč kot čist potok. Spodbuda radijske urednice je bila ta, naj se knjiga uživa, lista in bere počasi.
Ilustratorka in umetnica Jasna Merku' je dejala, da jo je najbolj pritegnila asociativnost in je zato v tem ključu prepletala abstraktne elemente s figurativnimi. Avtorica si je izbrala enajst barv in jih določila za posamezna poglavja, sama pa je za vsako poglavje ustvarila ilustracijo oziroma kolaže, ki se prepletajo s slikarstvom.
Kot piše na ovitku knjige, se “refleksija o barvah, o njihovih simbolnih pomenih, o njihovi pojavnosti nastavlja ne samo kot navdih za čustveno izpoved in razmišljanje o sodobnih vprašanjih, ekoloških, kulturno-družbenih temah, temveč kot izhodišče Galjine zgodbe”.
Kulturni dogodek v zelo prijetnem okolju z razgledom na zaliv je uokviril godalni kvartet Fenix, ki je zaigral Mozartovo in Heidnovo skladbo. Posamezne odlomke iz knjige je brala Julija Berdon.
Majda Artač Sturman se je zahvalila številnemu občinstvu in izrazila svoje veselje ob čudovitih ilustracijah, saj so slike v sozvočju z vsebino knjige, o samem naslovu pa je dejala, da je mozaik sestavljen iz drobcev, ki so nastali po Loredanini zaslugi. Zahvalila se je založbi Mladika, in sicer urednici Nadji Roncelli, in oblikovalcu Mateju Susiču. Svojo knjigo je označila kot refleksijo o nekem času, ki je bil različen od današnjega, o mozaiku časa, ki postavlja v ospredje predvsem vrednoto prijateljstva, poosebljeno v Galji. Zaključila je z mislijo, da bi “vsi morali biti milijonarji časa”.
Šin

Predstavili so knjigo prof. Majde Artač Sturman “Mozaik v kovčku”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme