Dr. Jurij Bizjak novi koprski škof ordinarij

To je na posebni novinarski konferenci sporočil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz.
V skladu z zakonikom cerkvenega prava je krajevni škof, ki je izpolnil 75. leto starosti, naprošen, naj da odpoved službi papežu, ki bo po presoji vseh razmer ukrepal. Msgr. Metod Pirih je 75 let dopolnil lani.
Msgr. Janusz se je ob tej priložnosti zahvalil škofu Pirihu za minulo delo, saj po njegovih besedah zapušča enotno, lepo in živo škofijo, ter hkrati izrazil upanje, da bo novi škof dr. Jurij Bizjak z veseljem opravljal svoje naloge.
Škof Pirih je sporočilo iz Vatikana o imenovanju novega škofa sprejel “z velikim veseljem in zadovoljstvom”. Msgr. Pirih je na tiskovni konferenci spomnil, da je dr. Jurij Bizjak že 12 let pomožni škof, da sta skupaj složno delala ter da dobro pozna razmere in potrebe v škofiji. “Škof Jurij je blag, dobrohoten in plemenit človek, ki zna ljudi navdušiti”, je še dodal.
Dr. Jurij Bizjak se je papežu Benediktu XVI. zahvalil za “očetovsko zaupanje”, nunciju pa za ustrezno in potrpežljivo izpeljavo postopka.
Prav tako se je dosedanjemu škofu msgr. Metodu Pirihu zahvalil za večletno vodenje škofije, “za njegov zgled zvestega pastirja, za brezštevilne milosti, prejete po njegovih rokah”.
Svoje novo poslanstvo je dr. Jurij Bizjak sprejel z Jezusovo mislijo iz Janezovega evangelija: “Pošiljam vas, da boste želi to, za kar se niste trudili. Drugi so se trudili in vi stopate v njih delo”.
“Polja so bela za žetev in žetev je velika, zato prosim Gospodarja žetve, naj pošlje svojega delavca na svojo žetev”, je še dodal novi koprski škof.
Škof Jurij Bizjak se je rodil leta 1947 na Colu, šolal se je v Malem semenišču v Vipavi, nakar je odšel v Ljubljano v bogoslovje in tam končal teološko fakulteto, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1971. Leta 1983 je v Rimu končal doktorski študij z disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov z naslovom Sporni pregovori. Do leta 2000 je bil predavatelj svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani, bil pa je tudi član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma.
Dne 13. maja 2000 ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za prvega pomožnega škofa v zgodovini obnovljene koprske škofije. S sedanjim imenovanjem je dr. Jurij Bizjak postal 58. rezidencialni koprski škof ordinarij.
Dosedanji škof Metod Pirih pa se je rodil leta 1936 v Lokovcu na Banjški planoti, v duhovnika je bil posvečen leta 1963. Leta 1985 je postal koprski škof pomočnik tedanjemu škofu dr. Janezu Jenku, kot škof ordinarij pa je vodil koprsko škofijo vse od leta 1987.

Papež Benedikt XVI. je v soboto, 26. maja, sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa Jurija Bizjaka.

Preberi tudi

Bog poišče tiste, ki ga iščejo

Kristjani in družba

Ne nazadnje vzgoja k sočustvovanju

Kristjani in družba

“Visita ad limina apostolorum”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme