Doslej vsi malce pod pričakovanji

Prve ugotovitve o poteku jesenskega dela prvenstev v športih, katerih sezona sovpada s šolskim letom (odbojka, nogomet, hokej), smo že objavili, zapostavili pa smo malce košarko.  Panogo, ki je za Slovence v Italiji že od nekdaj izjemno pomembna in priljubljena, pa tudi uspešna.
Jadran Franco že šesto leto zapored meri moči v državni C diviziji (nekoč enostavno C1). V zadnjih sezonah je igral v tej ligi zelo vidno, skoraj vodilno vlogo. Ob prazničnem premoru je v letošnji C skupini komaj na sredini lestvice, kar pa je v bistvu varljivo. V resnici varovanci trenerja Mure zaostajajo le štiri točke za vodilno četverico. Značilnost prvenstva 2013/2014 je predvsem izredna izenačenost, če izvzamemo zadnjeuvrščeni Conegliano, so si vse ekipe enakovredne. Tretji od spodaj navzgor ima le dve točki manj kot jadranovci in šest manj kot najboljši. Skratka, ko manjka krog do konca prvega dela, je še čisto vse odprto in mogoče, Jadran pa lahko zagotovo cilja v najboljšo osmerico in posledično v boj za napredovanje. Nastopi kapetana Slavca in soigralcev so doslej res bili dokaj nihajoči (trikrat so izgubili doma, kar se v preteklosti praviloma ni dogajalo), vendar do zdaj prikazano po drugi strani narekuje, da noben nasprotnik ne izstopa, tako da lahko naši pravzaprav premagajo vsakogar. Seveda pa so konkurenčni le, če so vsi nosilci prisotni in razpoloženi, saj izbor košarkarjev le ni tako širok. Treba je tudi poudariti, da je bilo zaradi finančnih težav sodelovanje združene postave v državni ligi poleti močno pod vprašajem, tako da je še dobro, da je Jadran naposled tu in da tako dostojno nastopa, tudi po zaslugi posredovanja zamejske politike in Združenja slovenskih športnih društev v Italiji. Pošteno je tudi dodati, da je tekmovalna raven še naprej dokaj visoka, nekateri tekmeci so se izdatno okrepili, daljša in zahtevnejša pa so letos tudi gostovanja (Bocen, Firence, Forli, Rimini), kar za nepoklicne športnike zagotovo ni od muh.
Tudi stopničko niže, v deželni C ligi, sta Bor Radenska in Breg doslej pokazala manj od pričakovanega. Brežani so sicer v zlati sredini in v polnem boju za mesto v play-offu, ki je minimalni društveni cilj. Prihod novega trenerja Vatovca in nekaterih novih obrazov je v začetku zahteval svoje, glede na vložek uprave kluba v najboljše tržaške igralce in na kakovost ter izkušnje ekipe pa bi morali biti v skupnem seštevku vendarle višje. Več so prav gotovo pričakovali tudi v Borovem taboru. Zasedba novega trenerja Oberdana deli predzadnje mesto, dosegla je tri zmage na domačem parketu, do konca dolgega prvenstva (34 krogov) jo čaka hud boj za obstanek. Apetiti na Prvem maju pa so bili že od začetka nedvomno manjši kot v Dolini, tudi ker je sredstev na razpolago manj in nihče od članov moštva ne prejema nobene nagrade za igranje.
Tu je nazadnje še deželna D liga, v kateri branita barve slovenske košarke Kontovel in Sokol. Kontovelci imajo 10 točk, Nabrežinci 8, oboji so na sredi razpredelnice, derbi so osvojili sokolovci. Obe peterki se želita izogniti zadnjima dvema mestoma, kar pomeni rešitev in hkrati nastop v končnici osmerice za napredovanje. Kontovelov trener Švab ima mlado ekipo, ki veliko trenira, Sokolov strateg Lazarevski pa upravlja starejšo skupino izkušenih mož, ki pa precej manj vadijo. Oboji igrajo predvsem sebi v zadovoljstvo, tako kot mlada postava Doma v goriški skupini najnižje, pokrajinske promocijske lige.
HC

Doslej vsi malce pod pričakovanji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme