Deset avtorjev je oblikovalo medkulturni večer

Piše: Katja Ferletič Fotografije: Tamara Mizerit

KB Center / Literarni aperitiv

“Kultura je neskončno vesolje, v katerem najdejo prostor še tako majhna osončja, planeti in sateliti, soobstajajoči in ne vrednostno razvrščeni,” je v uvodnem pozdravu dejala Maja Humar, ki je v četrtek, 7. septembra, na notranjem dvorišču KB Centra v imenu ZSKD pozdravila številno občinstvo, ki se je zbralo na Literarnem aperitivu. Šlo je za prijeten večer, preplet besede, slovenske, italijanske, beneške in furlanske, ter pesmi, ki so si enakovredno sledile in skupaj stkale zanimiv program.

Večer je spadal med predfestivalske dogodke letošnjega Slofesta, ki se odvija vsaki dve leti v organizaciji Zveze slovenskih kulturnih društev ETS. Dogodek je nastal pod pokroviteljstvom občin Gorica, Števerjan, Sovodnje ob Soči in Doberdob ter v sodelovanju z Glasbeno matico, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Deželo FJK. Ob povezovanju prof. Slavice Radinja so program oblikovali pesniki Andreina Trusgnach, David Bandelj, Matej Gruden, Matej Tratnik, Anja Mugerli, Liam Calabrese, Alan Fraia, Veronika Furlan, Fiorella Frandolic in Raffaele Serafini. Za glasbeno in pevsko kuliso so poskrbele pevka Martina Feri in njene gojenke z Glasbene matice Giulia Sartori, Tina Bolko, Andreja Saksida, Nina Vrabec. Večino pesmi je prevedla prof. Slavica Radinja, ki je večer tudi režirala.

Žametni glas Andreje Saksida je uvedel nastop Davida Bandlja, goriškega pesnika, profesorja in zborovodje. “Avtorji smo najslabši analitiki samih sebe,” je priznal avtor. Prebral je Iniciacija in IV, dve pesmi iz zbirke Enajst let in pol tišine, ki je nastala po dveh potovanjih v taborišče v Auschwitzu, nakar je besedo predal Fiorelli Frandolic, angažirani kulturni delavki in avtorici pesniških zbirk Dalla mia finestra in Fermo immagine. S pesniškimi poslasticami je navzočim postregla beneška pesnica Andreina Trusgnach, ki je za dela v beneškem narečju prejela že številna priznanja na različnih literarnih natečajih. “V Benečiji je malo mladih, od teh jih zelo malo govori slovensko. Večina se jih ukvarja z glasbo, le redko kdo piše,” je priznala pesnica, ki je prepričana, da sta poezija in glasba tesno povezani.

Giulia Sartori je z očarljivo interpretacijo pesmi Almeno tu uvedla nastop treh mladih pesnikov, dijakov iz razreda prof. Vilme Purič na DIZ Jožef Štefan. Liam Calabrese iz Križa, Alan Fraia s Proseka in Veronika Furlan iz Štarancana so pod mentorstvom profesorice sestavili pesniško zbirko ?maK. “Pišem, da najdem mir v današnjem hrupnem svetu. Pišem, da izpovedujem svoja čustva. S pisanjem dajem glas mislim, ki jih osebe težko izpovedujejo,” so dejali mladi. Liam je prebral pesem Sanje, Alan pesem Premica, Veronika pa Našel te bom.

Raffaele Serafini, večkratni zmagovalec nagrade San Simon, je z branjem uvodne misli v delo Zaraton ponudil navzočim kanček furlanske literature. Po nastopu pevke Tine Bolko je prišel na vrsto Matej Tratnik, podjetnik, ljubitelj literature in prevajalec iz furlanščine v slovenščino, ki se rad posveča pisanju pesmi oz. pravljic v verzih – recitiral je pravljico Škorpijon in želva ter slovenski prevod prve zapisane pesmi v furlanščini Sladka barvna hruškica. Občinstvo je navdušil tudi znan glasbenik in pevec Matej Gruden – Keko, ki je prebral pesem Vem, da sem iz pesniškega prvenca Rja in kri ter ob spremljavi kitare zapel Pojdi z mano zvezde lovit. Literarni večer je sklenil nastop Anje Mugerli, pisateljice in prejemnice nagrade EU za literaturo za delo Čebelja družina. Pisateljica je prebrala odlomek iz zgodbe Jabolkosnedka, nakar je sledilo prijetno druženje ob aperitivu, ki ga je pripravila Pekarna Cotič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme