Danes je slovesni praznik vseh svetih

V katoliški Cerkvi 1. novembra obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Praznik seveda danes ni več samo krščanski, saj ga poznamo tudi pod imenom dan spomina na mrtve. 

Današnji dan spomina na mrtve, ki je državni praznik in dela prost dan, bo minil v znamenju obiskov pokopališč in prižiganja sveč na grobovih, so zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji.

Tudi pri nas imamo navado, da gremo na pokopališča, se udeležujemo svetih maš, špredvsem pa blagoslova grobov naših rajnih, obhajamo pa tudi spominske slovesnosti pred spomeniki naših padlih.

Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu, papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.

Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju.

Zaradi boja proti virusu in širjenju okužb s covidom-19 odgovorni priporočajo, da se držimo navodil tudi ob obisku pokopališč in pri udeležbi pri maši.

Preberi tudi

“Bodite pastirji, ne podjetniki!”

Kristjani in družba

Umrl je g. Renzo Boscarol

Goriška

Nove orgle bodo zazvenele jeseni

Kristjani in družba

Papeževo potovanje v Irak

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme