Čudež molitve in hvaležnost

Piše: IB

Štirijezično slavje na Prevalu

“Hvala”. To je preprosta beseda, ki jo danes slišimo vse manj. Zahvaljujemo se nekomu, prijatelju, zdravstvenemu osebju, delovni skupini. Zahvaljujemo se Gospodu: za milost, za nekaj, kar se ni zgodilo, morda zato, ker je kdo od bližnjih prejel milost.

G. Maurizio Qualizza, ki vodi pastoralno enoto Koprivno-Moraro, je to storil 30. junija 2024 skupno s sorodniki, prijatelji, znanci in verniki v nabito polnem Marijinem svetišču na Prevalu pri Mošu, ki je sprejelo več kot dvesto ljudi iz vse dežele, tudi iz bližnjih krajev v Sloveniji. Slovesno zahvalno mašo je daroval v zahvalo za novo življenje, ki ga je prejel pred dvajsetimi leti s presaditvijo jeter.

Štirijezično slavje je potekalo v italijanščini, pesmi in berila so bili tudi  v slovenščini, furlanščini in latinščini. Peli so Sacri Cantores Theresiani, ki so izvajali Perosijevo Messa Cerviana, in pevci zbora z Jazbin pod vodstvom Zdravka Klanjščka. Uvodoma je g. Vasile Soptea prinesel najboljše želje ločniškega župnika Morisa Tonsa, ki je bil odsoten zaradi župnijskih poletnih središč, in celotne pastoralne enote. V homiliji je g Maurizio spregovoril o nedeljskem evangeliju, o čudežu v Jairovi hiši, v kateri je Jezus spregovoril znemenite besede: “Deklica, rečem ti, vstani!” Ko je Jezus govoril z njimi in ostal pri njih, so ljudje v svojem obupu čutili, da niso več sami; njihovo življenje in bolečina sta se že spremenila, je dejal mašnik, ki se je nato ganjeno spomnil osebne izkušnje izpred 20 let, pisma, ki mu ga je poslal kard. Stanisław Dziwisz, ki je g. Mauriziu dejal, da je v papeževi molitvi. “Včasih je dovolj malo …” je še dejal, a ob obiskovanju bolnikov je doumel, da ima molitev “neko skrivnostno moč, ki je ne moremo zaznati.”

Pred darovanjem je v nabito polni cerkvi blagoslovil nov zvon, ki ga je daroval v spomin na sv. Karola Wojtylo, z grbom in podobo poljskega papeža, ki je prevalsko svetišče obiskal leta 1992.

Na koncu so vsi prisotni v dolgi vrsti pristopili k oltarju, da bi ob prazničnem zvoku prevalskih zvonov, ki so ves popoldan razveseljevali ves okoliški Collio, počastili relikvijo svetega poljskega papeža.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme