“Cerkev bo sveta, če bomo mi sveti”

“Rad bi začel svoj poseg v kraju, ki ima za nas velik in globok pomen, v Ogleju, v stari Aquileii, ki postavlja zgodovinski okvir našemu življenju. Stari Oglej je za nas zgodovinskega, kulturnega in verskega pomena. Brez vsakega dvoma se nahajamo v zgodovinskem kraju, ki predstavlja izjemno križišče narodov in kultur, kraj izmenjave in srečevanj, soočanj in dialoga. In že je tu prva točka, pri kateri se moramo ustaviti: Oglej kot križišče človeštva, humanosti”, je začel svoj poseg na praznik oglejskih mučencev sv. Mohorja in Fortunata, zavetnikov naše dežele, goriške nadškofije, videmske nadškofije, v petek, 12. julija, v Ogleju v dvorani Sala Romana kardinal Gualtiero Bassetti, škof v mestu Perugia in predsednik Italijanske škofovske konference.
Goriški nadškof msgr. Carlo Maria Redaelli povabi na praznik zavetnikov naše dežele v Oglej vedno kako ugledno osebnost iz verskega sveta, da ima posebno predavanje, lectio magistralis, ki naj služi verskemu in širšemu svetu v razmislek ob obletnici svetnikov, ki sta tudi za Slovence izjemno pomembna, sicer ne bi blaženi Slomšek prav pod Mohorjevim plaščem Slovencem poklonil toliko knjig. Tokrat je goriški nadškof, ki je sedel zraven kardinala in našega kolege, urednika tednika Voce Isontina Maura Ungara, medtem ko je predsednik Italijanske škofovske konference odčital tako lekcijo prisotnim, kakršnih že dolgo nismo slišali. Predvsem bi morali sedeti v Ogleju v prvih vrstah predstavniki naše deželne uprave, ki pa so bili sramotno odsotni. Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc pa se je udeležila tako predavanja kot kasneje večerne slovesne petjezične maše v baziliki. Prisotni so bili škofje iz Triveneta, Avstrije in Slovenije, od koder je prišel tudi novi nuncij, nadškof Jean-Marie Antoine Joseph Speich, medtem ko je slovenske škofe zastopal upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. V Oglej je nuncija pripeljal goriški vikar za slovenske vernike g. Karlo Bolčina, ki je kasneje s škofi tudi somaševal v baziliki.
O pomenu praznika zavetnikov naše dežele sv. Mohorja in Fortunata, bi ne kazalo izgubljati besed, če ne bi bili vsako leto znova dobesedno prisiljeni opozarjati, da bi se morali tudi slovenski verniki zavedati pomena, ki ga ima za vse nas Oglej. Premalo nas namreč hodi na ta dogodek, premalo čutimo z Oglejem, pa čeprav bi se morali zavedati, da nismo prejeli iz Ogleja samo evangelija, ampak tudi evropsko kulturo, prav v oglejskem patriarhatu smo postali enakopraven evropski narod, v narodnem izročilu imamo tudi ogromno vrednot iz Ogleja, med njimi je prav “oglejski duh” tisti, ki bi nas moral tudi v prihodnje voditi.
In tega se zaveda tudi predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Bassetti, ki je v svoji “lectio magistralis” izpostavil prav pomen Ogleja, ki nas vse uči strpnosti, sožitja, evangeljske ljubezni, da, tudi do sovražnika, in to v teh kriznih časih, ko se zdi, da smo tudi Evropejci na poti kristjanov, ki jih danes pobijajo, zatirajo, uničujejo v Abrahamovi deželi in so blizu izumrtja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
JUP

Vsakoletna svečanost v Ogleju

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme