Čas nemira – poezija miru v Gorici

Piše: Katarina Visintin

Feiglova knjižnica Pesniški večer

Človek preko umetnosti lahko izkoplje iz sebe najgloblje misli in občutke: bodisi tiste, ki vrejo v njem tedne, mesece ali celo leta, bodisi take, ki ga v trenutku sunejo in v njem pustijo neizbrisno sled. Ko pa posameznik ne najde pravih besed, da bi izrazil, kar tiči v njegovi duši, se seveda lahko poslužuje že zapisanih besedil in poezij. Umetnost tako povezuje vse. Ko jo posamezniki skupaj ustvarjajo in delijo z drugimi, je občutje v ozračju neprimerljivo. Prosto pesniško branje je idealna priložnost za vsakogar, ki hoče začutiti sproščene vibracije umetnosti.

Založništvo tržaškega tiska je v četrtek, 28. aprila, v mladinskem oddelku Feiglove knjižnice v Gorici organiziralo pesniški večer. Prisotni so v ožjem krogu prebirali svoje najbolj priljubljene poezije najrazličnejših avtorjev in seveda tudi tiste, ki so jih sami zabeležili. Prisluhnili so zapisanim besedam slovenskih pesnikov in pisateljev, kakor so Tone Pavček, Srečko Kosovel, Ciril Kosmač, Feri Lainšček, slovenske pesnice Bine Štampe Žmavc, haikuistke Tjaše Stanič, Poljakinje Wislawe Szymborske in še bi lahko naštevali. Dogodek so dodatno obogatili gojenci Glasbene matice Asja Zavadlav na harfo, Tomaž Florenin na kitaro ter Jaka Vižintin na harmoniko. 

Pesniški večer je s svojo prisotnostjo počastila tudi beneška slovenska pesnica Andreina Trusgnach. Prav pred kratkim je izdala novo pesniško zbirko Pingulauenca ki jo nie bluo. Pesnica, ki od rojstva živi v Nediških dolinah, v beneški hribovski vasici Mali Garmak, goji veliko in iskreno ljubezen do domačega jezika in domačega kraja. Prav zaradi tega piše v slovenskem narečju Nediških dolin, naknadno pa jih prevaja v italijanščino. Pri tem prizna, da se večkrat sooča z neprevedljivimi izrazi. Kljub temu pa vztraja in vsako poezijo prevede, pa čeprav ta lahko zgubi izvirno sočnost.

Med četrtkovim pogovorom, ki ga je vodila založnica Martina Kafol, je Andreina povedala, da navdih za pisanje najde v majhnih, življenjskih stvareh, ko v domačem okolju, ki jo vsakodnevno obdaja, bežno sliši ali opazi posebnosti. Andreinine srčne poezije o ljubezni, spominih in neokrnjeni naravi so že bile mnogokrat nagrajene. Ob vsem tem pa je vredno tudi omeniti pomembno platnico in notranje ilustracije zbirke, ki jih je pripravila mlada ilustratorka in oblikovalka Elena Ruklji.

Večer se je končal v čudovitem vzdušju. Preko glasbe in poezije so prisotni sami ustvarili res poseben večer, domov pa so odšli v pričakovanju povabila podobnega dogodka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme