Bučna glasba je odmevala v Soški dolini

Pred kratkim se je končal trinajsti MetalDays, festival metal in rock glasbe, ki poteka vsako leto v Tolminu. Tokrat so se koncerti začeli 24. julija; v Slovenijo so privabili približno 12.000 ljubiteljev glasbe z vsega sveta. Na dveh odrih se je v petih dneh zvrstilo več kot 100 glasbenih skupin iz različnih držav.
Že tri dni pred uradnim odprtjem festivala so se turisti začeli zbirati na ogromnem območju, ki je bilo namenjeno kampu; ljudje iz različnih družbenih slojev, narodnosti, različnih starosti in spolov so si začeli urejati prostor, ki je bil za teden dni njihov dom. Zanimivo je, kako skupna ljubezen do glasbe združuje vse: od šestnajstletnikov do upokojencev in družin z majhnimi otroki – vsi so pozitivno razpoloženi in odprti za nova prijateljstva. Letos so prevladovali Francozi in Nemci, dosti ljudi je bilo pa tudi iz Avstrije, Italije in seveda Slovenije. Veliko Angležev, Avstralcev in skupina Mehikancev si je letos privoščilo potovanje po Evropi, pa tudi prisotnost na največjih evropskih glasbenih dogodkih; med temi gotovo niso smeli zamuditi festivala MetalDays.
Glavni oder so tokrat poimenovali po glasbeniku Ianu Kilmistru, bolje poznanem s psevdonimom Lemmy, basistu in pevcu skupine Motorhead, ki je lani po dolgi bolezni preminil. Na tem odru so letos nastopile zelo poznane metal skupine, med temi moramo omeniti Blind Guardian, Testament, Kreator in Dragonforce, ki so privabile na festival največje množice obiskovalcev.
Dragonforce, angleška power metal skupina, ki je nastala ob koncu 90. let, bi morala biti “headliner” zadnjega dneva festivala. Nepričakovano pa je pred začetkom njihovega nastopa stopil na oder kitarist Herman Li in številnemu občinstvu obrazložil, da je pred dvema dnevoma pevec Marc Hudson zbolel. Da ne bi odpovedali koncerta, so Dragonforce povabili na oder mladega Norvežana Pera Fredrika Aslyva – Pelleka, izrednega pevca, ki je zaslovel na spletu s svojim kanalom YouTube, kjer poje pesmi vseh svojih najljubših skupin in kjer ga spremlja že več kot milijon in šesto tisoč zvestih oboževalcev. Pellek se je v samih dveh dneh naučil nekaj pesmi skupine Dragonforce in med nastopom na odru pokazal vse svoje izjemne vokalne sposobnosti, tako da si je zaslužil pravo ovacijo in nikomur se ni tožilo po Marcu Hudsonu.
Tudi letos je bilo na sporedu veliko koncertov manj znanih skupin, ki so nastopile na drugem, manjšem odru in obogatile glasbeno ponudbo. Organizatorji dajo vsako leto možnost mladim glasbenikom, da se jim predstavijo s svojo zgoščenko – najboljši naslednje leto nastopijo na stranskem odru. S tem spodbujajo glasbeno ustvarjalnost in pomagajo glasbenim skupinam, ki same ne bi zmogle doseči širše vidljivosti.
Na celotnem območju festivala je bilo seveda na voljo veliko kulinaričnih kotičkov in stojnic, kjer so ponujali najrazličnejše jedi, od tradicionalne slovenske kuhinje do vegetarijanske in indijske hrane. Nekatere stojnice so bile tudi izven območja festivala: pekli so pizzo v krušni peči in točili pollitrske kozarce piva po en evro. Tudi bari, gostilne in marketi v vasi so imeli dober posel: MetalDays je vedno ugodna priložnost za vse domačine, ki se ukvarjajo z gostinstvom in turizmom.
Vsakič predstavlja naval “metalheads” v Soški dolini veliko “grožnjo” za čisto in neokrnjeno naravo. Že od prvih izdaj festivala skušajo organizatorji čim bolj vestno paziti na čistočo okolja: na plastičnih kozarcih zaračunajo kavcijo, ki jo vrnejo ob izročitvi kozarca, in vsepovsod so prostori, kjer lahko udeleženci tega velikega glasbenega praznika skrbno odvržejo smeti. Letos so bili celo vsi plastični kozarci popolnoma biorazgradljivi in veliko stranišč ni bilo več kemičnih, ampak so jih direktno povezali na vaško kanalizacijo, da bi povzročili čim manj škode v naravi.
Neposredno ob reki Soči so tudi letos pripravili kraj za sprostitev, kjer so obiskovalci festivala lahko poslušali glasbo, pili v manjšem baru in iskali osvežitev v ledeni vodi. Prav na plaži so se lahko vpisali na tečaj joge, igrali odbojko ali badminton. Nekateri zaljubljeni pari so se na čudovitem prizorišču Soške doline in ob prisotnosti tolminskega župana celo poročili in si ob sicer ne preveč romantični glasbeni spremljavi obljubili večno zvestobo.
Tako je ob plavanju v reki, poslušanju glasbe in pitju svežega piva pet dni MetalDays hitro minilo. Takoj po zadnjem koncertu so webmasters spremenili spletno stran festivala. Prikazal se je nov logo, in sicer Metaldays 2017, napovedali so nekatera imena skupin, ki bodo nastopile prihodnje leto, in dali v prodajo 3000 vstopnic po znižani ceni. Med drugim so objavili sporočilo organizatorjev, v katerem se le-ti zahvaljujejo vsem, ki so se udeležili festivala (imenujejo jih “družino” 12000 ljudi), in napovedujejo nekaj novosti za naslednje leto, kot je npr. postavitev tretjega odra, na katerem se bodo predstavile nove, mlade, še nepoznane skupine glasbenikov. Na tem odru se bodo koncerti začeli že v soboto, 22. julija 2017, torej nekaj dni pred uradnim odprtjem festivala.
Organizatorji so se v letošnjih poslovilnih besedah opravičili za kakršno koli nevšečnost, do katere je morda prišlo v tem festivalskem tednu, in vse “metalheads” povabili, naj varno vozijo, uživajo življenje in spoštujejo življenje drugih: “Drive safe, enjoy life and respect life of others”!
Katja Ferletič

Več slik na tej povezavi.

Tolmin / MetalDays 2016

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (325)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (324)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (326)

Naturopatski nasveti

Jezikovnica (99)

Jezikovnica

Jezikovnica (99)

21.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme