Bossa de novo – Nova (Druga godba, 2009)

Zakaj mora biti kozarec vedno na pol prazen? Kdaj pa kdaj imamo srečo, intuicijo, trenutek in… kozarec je na pol poln!
Tovrstno zvrhano košaro bomo prejeli za to tedensko snidenje z dobro glasbo. V teh frdamano vročih dneh, ko je megličasta sopara dobila ime kar po Haronu, vozniku mrtvih duš čez reko Aheron, sem jaz prej kot na pekel pomislil na južne kraje, Afriko, morda Brazilijo. Seveda, ni boljše glasbene kulise za popoldansko senčko kot latinsko-podalpska umirjenost skupine Bossa de novo. Verjemite, dolila vam bo poletne pozornosti in inspiracije.
Od leta 2005 naprej imamo v Sloveniji bend, ki se ukvarja z brazilskimi glasbenimi izrazi. V ospredju njenega zanimanja je bossa nova, zmes afrobrazilskih glasbenih tradicij (samba) in cool jazza z zahodne ameriške obale. Bossa de novo predstavlja to enigmatično intuicijo: kje so stičišča, skupne točke med temi svetovi? Začuda ugotavljamo, da nekje. V njihovi glasbi, interpretaciji, tenkočutnosti. Poleg obdelav skladb najbolj bleščečih brazilskih skladateljev (Tom Jobim, Caetano Veloso, João Gilberto, Dorival Caymmi, Ary Barroso) skupina v to specifično ritmiko in harmonije prireja tudi druge glasbene zvrsti, npr. jazzovske standarde, slovenske ponarodele popevke ter celo jugo rock in italijansko kancono.
Prva plošča Vivo! (Založba Goga, 2006) je že požela izjemen uspeh, kaj šele 2009. izdana Nova. Najbolj so mi pri srcu skladbe Ne prižigaj luči, Selma, Nad mestom se dani, pa tudi himnična Pesem IV. divizije. Tako mehko, občutljivo se uležejo v naša ušesa… Nazadnje smo jih na Cankarjevih torkih jeseni slišali v zasedbi Primož Vitez – glas, Aljoša Kosor – kitara; Marko Gregorič – bas, Mitja Vrhovnik Smrekar – tolkala, čeprav jih na posnetnik spremlja “južnoameriška” harmonika Draga Ivanuše.
Jezikoslovec in pevec Vitez pravi, da bomo jeseni doživeli novo, tretje studijsko poglavje te izredne druščine. Komaj čakamo, seveda, a za poletje smo dovolj dobro opremljeni. Poleg sončne kreme in litrov hladne vode Bossa de novo ne smejo manjkati v kopalni torbi!
Jernej Šček

Izbirati je v življenju vedno težko, saj človek vidi predvsem delček, ki ga pusti za sabo. Odrekli smo se temu in temu.

Preberi tudi

Jezikovnica (173)

Jezikovnica

Jezikovnica (173)

05.02.2024
Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Na stopnicah (130)

Na stopnicah

Na stopnicah (130)

30.03.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme