Bogat kulturno rekreacijski program

Piše: DP Fotografije: DP

Praznik špargljev v Štandrežu

Kot je večletna tradicija, je ob koncu maja Prosvetno društvo Štandrež pripravilo večdnevno kulturno-rekreacijsko praznovanje, ki se je odvijalo v župnijskem parku v Štandrežu.

Prvi večer, 17. maja, je bil posvečen fotografskim delom Marka Vogriča, člana slovenskega fotokluba Skupina 75, ki je predstavil črno-bele štandreške utrinke v spodnjih prostorih župnijskega doma Anton Gregorčič. Fotografa, ki ima že več samostojnih razstav in je deležen številnih priznanj, je predstavil umetnostni zgodovinar Saša Quinzi, ki je med drugim dejal: V tem smislu so posebni posnetki, ki so nastali z luknjičarko, zelo preprosto napravo, predhodnico fotoaparata, ki s svojimi specifičnimi zahtevami pogojujejo realizacijo fotografije. Vsega se z njo ne da posneti. Fotograf mora upoštevati njene danosti, se podrediti njenim omejitvam. Ob dnevni svetlobi mora izbrati primerne kadre, najraje s statičnimi motivi in z jasnim svetlo-temnimi kontrasti. Tako nam tovrstni posnetki, predvsem tisti iz mišje perspektive, razkrivajo nove in neslutene izseke domačega okolja in naš pogled se včasih kar utopi v neizmerljivi globini pokrajine.” Na odprtju razstave se je zbralo lepo število ljubiteljev fotografije.

V soboto, 18. maja, so se v popoldanskih urah na prireditvenem prostoru zbrali mladi umetniki, ki so na polah risali na tematiko moja najljubša žival. Razdeljeni so bili v tri skupine: vrtec, prvi in drugi razredi osnovnih šol ter tretji, četrti in peti razredi. Risbe je ocenila posebna strokovna komisija. Razstavljene so na prireditvenem prostoru, nagrajevanje pa je potekalo v nedeljo, 26. maja. Zvečer so za glasbo poskrbeli Rujni muzikanti.

Nedeljski program so najprej popestrili učenci štandreške osnovne šole Fran Erjavec, ki so pod taktirko učiteljice Martine Hlede in ob spremljavi Martine Valentinčič na harmonij korajžno in dovršeno zapeli venček narodnih. Številno občinstvo, zlasti starši in sorodniki, so jim dolgo ploskali. Sledil je nastop mešanega zbora Ciril Silič iz Vrtojbe, ki ga vodi Silvan Zavadlav. Zbor se je predstavil s pesmimi, ki so primerne za zunanji prostor, in jih lepo izvedel. Program sta povezovali in nastopajoče napovedovali mladi Lara Korsič in Lidia Pavio.

Praznik špargljev se je nadaljeval tudi v soboto, 25., in nedeljo, 26. maja. V soboto so organizatorji odprli kioske ob 15. uri ter ponujali odlične šparglje in druge dobrote. Zvečer se je pod velikim šotorom, ki ga je dala na razpolago Zveza slovenske katoliške prosvete, mladina zabavala ob glasbi.

Zadnji dan pod večer Praznika špargljev je nastopil Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna pod vodstvom Mateja Petejana, ki je ubrano podal več narodnih pesmi. Sledilo je nagrajevanje slikarskega ekstempora.

Za vrtce je najlepšo sliko oddala Leila Karar. Za prvi in drugi razred osnovnih šol je prvo nagrado dobil Leonardo Cotič, za tretje, četrte in pete razrede osnovnih šol se je najbolj izkazala Ester Tonsig.

Ob zaključku Praznika špargljev lahko zapišemo, da je lepo uspel, privabil mnoge obiskovalce in nudil bogat program za vse okuse. Najbolj razveseljivo je, da so ga priredili predvsem mladi, ki jim gre zahvala in priznanje. Kar lepo je bilo videti številne mlade, ki so v črnih majicah z narisanimi šparglji tekali in nosili naročeno jedačo in pijačo. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme