Bisernobele in rožnate pesmi Bodeče neže

V organizaciji Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela in krajevne župnije so še enkrat pokazala, česa so sposobna, in se predstavila – skupno z gostoma, tržaškim basistom Goranom Ruzzierjem in pianistom/organistom Elio Macrijem – zahteven spored sakralnih in posvetnih skladb iz slovenske in evropske zborovske zakladnice.
Šlo je za nekako generalko pred mednarodnim zborovskim tekmovanjem v kraju Cantonigros v Španiji, kamor so se dekleta, ki jih podpira tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, odpravila v teh dneh in kjer so se pomerila v dveh kategorijah. Z res raznolikom programom iz različnih zgodovinskih obdobij, od renesanse do sodobnosti, ki so ga naštudirala za tekmovanje, so na večeru z naslovom Bisernobele in rožnate pesmi povsem prepričala številno občinstvo iz vse Goriške, ki je do zadnjega kotička napolnilo vaško cerkev. Začele so z Marijinima hvalnicama sodobnega madžarskega skladatelja Miklosa Kocsarja in renesančnega mojstra polifonije Giovannija Pierluigija da Palestrine. Ruzzier in Macri' sta nato odpela Rossinijev Quoniam iz Petite Messe Solennelle in Confutatis maledictis iz Verdijeve pogrebne maše. Bodeča neža je nato zapela eno najbolj znanih skladb Francoza Gabriela Faureja, Cantique de Jean Racin: svečano in sladko, umirjeno in globoko, očarljivo za izvajalce in poslušalce. Basist je nato ob orglah na koru odpel znano Franckovo Panis angelicus in Jericijev Eia Mater, skupno z dekleti pa še Vodopivčevo Ave Maria. Posebno doživetje je bila skladba Ponetemente mladega Lorenza Donatija, ki piše za zbor v prostoru: pevke so v široki postavitvi obkrožile občinstvo in s posebnimi zvočnimi učinki dale poslušalcem občutek, da so “znotraj skladbe”.
Drugi del koncerta sta Ruzzier in pianist Macri uvedla z Vilharjevim Mornarjem, nato pa so dekleta odpela štiri skladbe slovenskih skladateljev Jakoba Ježa, Ambroža Čopija in Lojzeta Lebiča. Zadnja pesem na programu, Las Amarillas, je delo inovativnega sodobnega kanadskega skladatelja Stephena Hatfielda, pisano v živahnem južnomehiškem stilu.
Zborovodji Mateji in pevkam Bodeče neže, ki so se aprila letos lepo uveljavile tudi na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer so prejele visoko srebrno priznanje in dve posebni nagradi (za najboljšo izvedbo sodobne skladbe in za najobetavnejšega zborovodjo, želimo, da bi jim tudi tekmovanje v Španiji prineslo zaslužena zadoščenja. 

Bisernobele kot dragulji, ki privro iz notranjih vzgibov duše, in dekliško razigrane, rožnate, so bile pesmi, ki so jih na koncertu v doberdobski cerkvi sv. Martina v torek, 17. julija, briljantno odpela dekleta vokalne skupine Bodeča neža pod vodstvom Mateje Černic.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme