Barvno svetovanje za boljše počutje

Piše: CotJ

Harmokromija na Srečanju pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž

Moč barv je na zadnje Srečanje pod lipami pritegnila številno občinstvo. Govor je namreč bil o harmokromiji, to je vedi, ki nam pove, katere barve nam boljše pristajajo. Gostja Helena Pertot je svoje znanje o tem strnila v knjigo Harmokromija, ki jo je ob koncu leta izdala založba Mladika. Ob tej priložnosti so na odru nastopile avtorica Helena Pertot, predstavnica založbe Mladika in urednica Nadja Roncelli ter Ana Saksida, ki je tokrat vodila večer v goriški dvorani.

Heleno že od nekdaj zanima komunikacija v vseh oblikah, zato se je tudi v tem izobrazila. Kmalu za tem pa so jo tečaji z Rossello Migliaccio na italijanskem inštitutu popeljali v svet svetovanja za javno podobo. Med študijem komunikacije je namreč spoznala, v kakšni meri je učinkovitost sporočanja odvisna od nastopa in videza. “Estetsko dobro oblikovana predstavitev in skrbno izbrana garderoba lahko močno vplivata na percepcijo, ki jo drugi imajo o nas. Predvsem pa lahko poskrbita, da smo bolj sproščeni, in to je najpomembnejše,” pravi Helena na svoji spletni strani in je med večerom pod lipami tudi večkrat poudarila. 

Čeprav komaj izdano delo ne sodi v običajno knjižno produkcijo založbe, je Mladika Heleno in Harmokromijo podprla: “Mladika je založba teritorija in spodbuja slovenske avtorje v Italiji, med katere sedaj spada tudi Helena Pertot. S Harmokromijo je mlada avtorica uvedla v slovensko realnost novo temo, o kateri se v slovenščini piše malo ali nič. To je tudi priložnost, da založba prodre v osrednji slovenski prostor,” je povedala predstavnica založbe.

Obe gostji sta potrdili, da je bilo pri oblikovanju priročnika največ težav pri jeziku: Helena se je namreč izobraževala v italijanščini in angleščini, v slovenskem jeziku pa ni našla ustreznic za večino tehničnih terminov ali odtenkov barv. Zaradi tega je bil to pravi izziv tudi z jezikovnega vidika, saj na primer same besede harmokromija ne najdemo v slovenskem slovarju. Prav to kaže na samoniklost dela, ki ga je avtorica predstavila slovenskim bralcem na minulem knjižnem sejmu.

Izdano delo pa je tudi pravi grafični uspeh, s katerim je Rado Jagodic še bolj ovrednotil vsebino knjige. Platnica bralca takoj pritegne in izpostavi ključno vlogo harmonije med barvami. Tudi kvadratni format ovrednoti fotografije, ki bralcu nudijo možnost, da sam opazi razliko med uporabo barv, ki ne poudarijo določenega obraza, in tistih, ki ga. Ti pripomočki nam lahko pomagajo, da že sami ugibamo, kaj nam bolje pristaja, ali da se odločimo za bolj poglobljeno barvno svetovanje, ki ga nudi prav Helena Pertot.

Helena je navsezadnje poudarila, da nam barve res lahko poenostavijo življenje, če vemo, katere naj izberemo. Izdani priročnik postane potemtakem res pravo vodilo k boljšemu počutju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme