Barcolano je prvič ustavila ... burja

Piše: HC Fotografije: Damj@n

Priljubljene regate ni bilo

Letošnji Barcolani res ni bilo usojeno, da bi zaživela tako, kot je treba. Kot je vse posebno v tem občutljivem času, je bila posebna tudi ta 52. izvedba v celoti. “Covid varianta” je bila že zasnovana z velikimi omejitvami, zlasti v zelo zreduciranem naselju na tržaškem nabrežju in okoli njega. Svoje pa je pristavila tudi vremenska višja sila, tako da so v nedeljo zjutraj navsezgodaj organizatorji ocenili, da ne gre tvegati in izpostavljati jadralce ter plovila nevarnostim. Ponoči so namreč po napovedih prišle obilne padavine in zlasti močna burja. Prvi mož kolesja Jesenskega pokala, predsednik društva Società velica Barcola Grignano Mitja Gialuz se je skliceval na mornarsko modrost in priporočila Luške kapitanije, Pristaniške oblasti ter vremenoslovcev. Navsezadnje pa so vsi deležniki priznali, da je bila odločitev pravilna in da bi v bistvu ne imelo smisla karkoli tvegati v razburkanem morju, saj razmere v Tržaškem zalivu – roko na srce – niso bile primerne za tak jadralni dogodek.

Ni pa Barcolana odpadla zaradi zdravstvene krize. Vse je bilo načrtovano in pripravljeno do potankosti. Gostje iz tujine in jadralci z večjih posadk so bili predhodno testirani na koronavirus, omejeno je bilo število prijavljenih jadrnic (1420), izpeljali so tudi predvidene regate vse do sobotnega večera, ko so v dobrodelnem plovu tekmovali v razredu UFO.

Bistveno drugačna je bila tudi Barcolana na kopnem. Izpraznili so nabrežje, del katerega je bil dostopen ob merjenju telesne temperature in do določenega števila prisotnosti hkrati. Nekaj stojnic ustanov in sponzorjev so dovolili na Velikem trgu, komercialni del pa so dejansko namenili tržaškim trgovcem in gostincem, ki so jim prireditelji želeli pomagati v tem tudi za vsako kupčijo težavnem letu. Pri tem je prišlo nazadnje tudi do nedoslednosti, ker se je v petek zvečer v starem mestu in okolici Velikega trga zbralo preveč sprostitve željnih mladih, da je moral deželni predsednik Fedriga izdati odredbo, da se na predvečer regate vsi lokali zaprejo ob 23. uri. Bolj ali manj jasno pa je, da velike prireditve in podpora trgovcem ter gostincem pač ne gredo skupaj s težnjo po omejevanju druženja in socialnem distanciranju. Pri tem pa ne bi krivili mladine, da ne spoštuje pravil in da je navalila v mesto, ko pa so oblasti to dotlej vzpodbujale …

Skratka, Barcolana 2020 je šla v arhiv po nenavadni izdaji in ob dejstvu, da so regato v polstoletni zgodovini prvič odpovedali. Bo pač za prihodnje leto. V tej izvedbi naj izpostavimo tudi majhen slovenski prispevek, pač v skladu z okrnjenim programom. V Skladišču 26 na območju starega pristanišča so po zaslugi truda Zveze slovenskih kulturnih društev in Slovenskega etnografskega muzeja ter pod pokroviteljstvom Občine Trst postavili na ogled razstavo Morje, naše življenje – spomini nabrežinske ribiške družine Babčevih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme