Ana Pupedan – Na domači brjači (Založba Radia Študent, 2010)

Da se bomo sunkovito prebudili od poletne “omotice”, če je lenarjenja in poležavanja letos sploh kaj bilo, izbiram lokalpatriotski bend iz Pivke, ki že skoro dve desetletji prodorno posega po koncertnih in festivalskih odrih naše dežele, s svojimi skladbami pa določa težnje neke generacije.
Skupina Ana Pupedan že od samega začetka prepričuje z ošiljenim, svojstvenim glasbenim pristopom, ki temelji na vrhunskem obvladovanju instrumentalij, pogumnem poseganju po raznoterih žanrskih kontekstih, globinskem tekstopisnem delu in kritičnem, na trenutke celo lucidnem odnosu do življenja in dogajanja. Kljub veseljaški drži in energiji, ki “vžiga” na odru in pod njim, “Pupedanovci” niso banalno uporniški ali modno alternativni, temveč argumentirano opazujejo današnji svet… od domačega brjača dalje!
Založba Radia Študent, ki ob glasbeni agenciji Celinka nadomešča diskografski manko javnih institucij, je pred dvema letoma poskrbela za četrti studijski izdelek pivške četvorice. Simon Avsec, glas, Boštjan Požar, kitara, Peter Žnidaršič, bas kitara, Marko Doles, bobni: v garaži na Dolesovi kmetiji v Petelinjah pri Pivki so z lastno opremo posneli dvanajst pesmi, ki so na sledi njihovega montypythonovskega svetovnega nazora. Pred tem se je Ana avtorsko postavila na radijski in diskografski trg, spomnimo se tudi uspelih poskusov v gledališču (Viže inu griže), na filmu (Vrtičkarji) in animiranem filmu (Bizgeci). Mogoče ste jih kdaj srečali v njihovi drugi različici Ante Upedanten Banda, v kateri z akustičnimi instrumenti za staro šaro preigravajo skladbe vseh mogočih glasbenih zvrsti, v živo pa se dotikajo ljudske duše s pevsko različico Anademski pupevski pulpet. Mogoče so jim sorodni glasbeni izrazi kakšnih Zmelkoow, spogledujejo se tudi z genialnostjo kakšnih Elio e le Storie Tese.
Na domači brjači v slovenskem prostoru še vedno odmeva od uvodne pesmi Cigordom do zadnje Prvomajska sreča, vmes pa ne smemo pozabiti na naslovno skladbo, ki jo “jemljite po kapljicah”. Ana Pupedan ostaja zvesta svojemu “glokalnemu” pristopu, saj se povsem primorske in slovenske tematike prepletajo z vsebinskimi nastavki širšega, globalnega dometa. Osnovne sestavine okusnega recepta so: rock zvočnost, jazz, country, reggae, blues dodatki, simpatična in hudomušna pojava, družbenokritična očala, pivški dialekt. Ana Pupedan ostaja alternativna in hkrati komercialna, po svoje prijazna, a vselej direktna in iskrena, skratka takšna, kakršna je vedno bila: spontana in nepredvidljiva.
Jernej Šček

V novo sezono stopamo z obnovljenimi močmi in zvrhano košaro idej.

Preberi tudi

Jezikovnica (175)

Jezikovnica

Jezikovnica (175)

04.03.2024
Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (37)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Na stopnicah (121)

Na stopnicah

Na stopnicah (121)

27.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme