Aleksander Mežek – Tečem skozi čas (Ewr, 2007)

Nekoliko forsirano. Iskali smo vezno nit med melanholično razklanim Mežkom in tekmovalnostjo veslača Iztoka Čopa. Morda je srčika avtorjevega trenutka prav v “sivi poti”, njegovi ponarodeli, ki ga po vseh letih glasbenega udejstvovanja v londonskem “drugem domu” vedno znova pripelje nazaj v domače kraje.
Če pustimo koncertno kroniko ob strani, lahko glasbenika otožnega pogleda mirne duše uvrstimo med nosilce slovenskega kantavtorskega ognja. Pri 64 letih ima dovolj anekdot in zgodb za avtobiografijo, saj je spoznal in ustvarjal s številnimi velikani svetovnega kova, na svoj način je dialogiral tudi s preteklostjo. Prešeren mu je blizu že po rodu, iz Žirovnice do Vrbe je streljaj.
Njegova kariera se je začela z nastopom v oddaji Pokaži, kaj znaš leta 1965, v začetku 70. let pa je spoznal svojega idola Cliffa Richarda, ki ga je povabil v Anglijo za založbo Word. Kmalu po prihodu v London je snemal v slavnem Abbey road studios in v kompilaciji izdajal z Johhnyjem Cashem, ki ga je tudi uvajal na koncertu pred 30 tisoč ljudmi. Prva slovenska izdaja albuma Siva pot je izšla leta 1975, pri njenem snemanju je sodelovala ista glasbena zasedba kot pri Take Me Home Country Roads v izvedbi Olivije Newton John. Od takrat se je zvrstilo več kot 20 samostojnih izdaj, tako v angleškem kot slovenskem jeziku, v Sloveniji, Britaniji in ZDA. Njegov odrski palmares je za razmere slovenske popevke doneč: ob omenjenem Richardu, za katerega je napisal, denimo, skladbo Now You See Me Now You Don't, še r'n'r in country legenda Jerry Lee Lewis (55-Chevy), Rick Wakeman (progressive rock pionirska skupina Yes), Londonski simfoniki, Pino Paladino, Paul Buckmaster. Jeseni 2010 je začel uresničevati projekt Podarjeno srcu, s katerim je ob 20. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Slovenije podaril državljanom 55 tisoč izvodov jubilejne izdaje tega albuma. Z Adijem Smolarjem je napisal uradno mednarodno himno Fair play zveze. Je družbeno angažiran in vodi pet vzporednih dobrodelnih, humanitarnih in socialnih projektov, trikrat je bil nominiran za Ježkovo nagrado, ki jo podeljuje RTV za radijske in televizijske ustvarjalce. Pogledate si lahko dva DVD filma o njem in številne režirane videospote, ob pesmi Siva pot pa nedvomno ne smete preslišati mehkobne Julije, domovinsko nostalgične Tu sem doma in vse Prešernove izpeljanke: Trnovo, kraj nesrečnega imena, O Vrba!, Žeronška koreta, Pesniku.
Plošča Tečem skozi čas ni temeljni kamen Mežkove diskografije. Z Angležem Daveom Goodesom je sestavil lahkotno, a inteligentno pop rock slaščico, brez pretiranih glukoznih nevarnosti.
Jernej Šček

V Britaniji živeči slovenski kantavtor se je prejšnji teden vrnil v domovino s slavnostnim koncertom Ljubljana po Londonu v Cankarjevem domu, ki ga je organiziral s pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije.

Preberi tudi

Jezikovnica (181)

Jezikovnica

Jezikovnica (181)

27.05.2024
Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (26)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (482)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme