Znižanje ravni demokracije in manjšinske zaščite

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, obžaluje, da je italijanski parlament 22. januarja 2013 dokončno izglasoval znižanje števila svetnikov v Deželnem svetu FJk. Ustavna spremembna, ki zadeva glavno demokratično javno ustanovo v FJk, je bila odobrena brez upoštevanja prisotnosti narodnih manjšin ter potrebe po njihovem ustreznem zastopstvu in ne da bi bilo obravnavano vprašanje zaščite slovenske manjšine na teritoriju FJk. Še posebno nerodnost pa predstavlja dejstvo, da je bilo to narejeno teden dni pred praznovanjem 50. obletnice posebnega deželnega statuta za FJk in so parlamentarni poslanci skoraj vseh strank iz FJk ponosni na tako, iz pravnega vidika, zelo sporno dejanje. To pa je še toliko bolj žalostno in nedosledno dejanje, če ugotovimo, da se italijanski parlament, kljub krizi in apelom na znižanje stroškov politike, ni niti minimalno prilagodil ter ostal pri svoji skoraj tisoči predstavniški zasedbi.

SSk se zahvaljuje poslancema narodnih manjšini Bruggerju in Zellerju za načelno držo in solidarnostno podporo, ki pa je bila žal premajhna, glede na skoraj stoprocentno, soglasno odločitev poslanske zbornice za zmanjšanje deželnih svetnikov SSk, v škodo slovenske manjšine.

Ta ukrep, ki ga je poslanska zbornice včeraj sprejela predstavlja neposredno znižanje ravni naše zaščite in se bo nedvomno poznalo že na bližnjih deželnih volitvah, ko tvegamo, da bo le SSk imela konkretne možnosti za potrditev svojega svetnika v Deželni svet FJk. Za ostale stranke, in še posebno za Demokratsko stranko, znižanje deželnih svetnikov predstavlja veliko nevarnost za neizvolitev slovenskih kandidatov, upoštevati je namreč treba, da bo tržaško okrožje izgubilo eno ali dve mesti, eno manj pa bo imela tudi gorica.

Pri vsej tej žalostni politično-institucionalni zgodbi zelo preseneča molk ostalih komponent slovenske manjšine, razen Federacije levice. SSk bo zato v prihodnje napela vse sile, in legitimno pričakuje podporo volilcev in civilne družbe, da bo ponovno omogočila naši narodni skupnosti slovensko zastopanost v prihodnjem deželnem svetu FJk.

Trst, 23. januar 2013

Deželni tajnik Damijan Terpin

Tiskovno sporočilo Slovenske skupnosti o znižanju števila deželnih svetnikov v Furlaniji Julijski krajini

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme