Šport

Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo!

Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo!

Giro d'Italia je vse bolj slovenski: Po 12. etapi kolesarske dirke po Italiji je na prvem mestu slovenski kolesar Jan Polanc, na drugem pa je Primož Roglič!

Jan Polanc, kolesar ekipe UAE Emirates, je v današnji etapi zasedel šesto mesto, bil je v ubežni skupini, ki je imela dovolj prednosti, da je Kranjčan kot najboljši ubežnik v skupnem seštevku prevzel skupno vodstvo.

V etapi sta bila sicer najboljša Italijana, v sprintu petih ubežnikov je bil najboljši Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe) pred Damianom Carusom in Ircem Eddiem Dubarjem, Polanc pa je zaostal 25 sekund.

Roglič je prišel v cilj v skupini večine favoritov, približno pol minute pred njim sta bila kolesarja Movistarja Angel Lopez in Mikel Landa, ki sta nekoliko zmanjšala zaostanek za njim. Ker pa je do zdaj vodilni, Polančev moštveni kolega Valerio Conti, zaostal še precej več, je Roglič zadržal drugo mesto, kar pomeni, da ima Slovenija trenutno dvojno vodstvo.

Polanc ima pred Rogličem štiri minute in pet sekund prednosti.

Polanc je v prejšnjih letih že dvakrat dobil etapo Gira, zdaj pa je dosegel še en mejnik, prvič je oblekel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku.

Sin nekdaj odličnega kolesarja in dolga leta uspešnega trenerja Marka Polanca se je nekako pretihotapil v ubežno skupino 28 kolesarjev, nato na edinem daljšem vzponu najprej ostal med šesterico najmočnejših, nato nekoliko popustil, pet tekmovalcev mu je ušlo, a v zaključku spet pokazal moč, si zagotovil šesto mesto v etapi in skupno vodstvo, s čimer je poskrbel, da ima Slovenija prvič v zgodovini dvojno vodstvo v skupnem seštevku.

“Nositi rožnato majico so bile vedno moje sanje. Še posebno potem, ko sem že dobil dve etapi na Giru. Danes so mi rekli, da moram v beg. Bil sem osredotočen na to, da mi to uspe. Ko smo prišli do prednosti, so mi vsi govorili, zdaj pa le poganjaj in storil sem, kar sem moral. Jutri bo za nas velika etapa. Sem nismo prišli s pričakovanji, da osvojimo rožnato majico, je pa lepo, da jo je najprej nekaj dni nosil Conti, zdaj pa še jaz,” je takoj po uspehu dejal Polanc.

Roglič se je tokrat z ekipo osredotočil na napade glavnih favoritov. Ni pa odgovoril na napad enega izmed favoritov dirke Lopeza, ki je ob pomoči Lande pridobil nekaj sekund. A v prejšnjih etapah jih je tudi veliko izgubil, tako zaenkrat še ne predstavlja večje grožnje slovenskima kolesarjema.

Naslednja, 196 kilometrov dolga etapa od Pinerola do Ceresoleja bo prva gorska, vsebovala bo tri težje vzpone, na njih se bo videlo, ali lahko Polanc sledi ritmu favoritov.

23.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!