Zeleni teden 2012

V ponedeljek se je pred domom zbrala skupina brezskrbnih otrok: nekateri so se od šolskega napora že odpočili na dvotedenskih Izzivih, drugi pa so se končno oddahnili po naporni mali maturi.
Najprej so se udeleženci zbrali v krogu, ki je, po besedah ravnatelja, simbol popolnosti, in vsak izmed prisotnih je predstavljal točko na krožnici, brez katere krog ne bi mogel obstajati. Nato je zaželel vsem, da bi se na Zelenem tednu imeli lepo, da bi ga preživeli v stiku z naravo in v veselem in prijetnem vzdušju.
Pot jih je najprej peljala proti jezeru Cornino, kjer so lahko pojedli kosilo v objemu narave in si ogledali park Progetto Griffone. V popoldanskih urah so dospeli v kočo. Po namestitvi so nekateri začeli pripravljati večerjo, drugi pa so se podali na kratek sprehod v bližnjo okolico. Zvečer so se zabavali ob petju in igri ter si ogledali film.
Naslednje jutro so se odpravili na krajši pohod v dolino Belopeških jezer do koče Zacchi in si že takoj zaslužili pohvalo voditelja, saj so do nje dospeli v krajšem času, kot je bilo napovedano na tabeli v dolini. Po zasluženi malici so se igrali na karte. Ozračje je bilo nabito s pozitivnimi občutki in dobro voljo. Ob vrnitvi so najpogumnejši skočili v ledeno vodo Zgornjega Belopeškega jezera.
Povečerjali so s posebnim užitkom, saj so vsi skupaj sodelovali pri pripravi večerje in spekli pet pic, s katerimi, verjemite, bi si zaslužili zmago na tekmovanju za najboljše in najizvirnejše pice.
V sredo so se pogumno podali na Svete Visarje, kjer so se udeležili trojezične maše in po obvezni skupni sliki uživali lepoto in mir teh krajev na zelenem travniku.
Zvečer so ob mraku zakurili taborni ogenj. Pred plapolajočimi plameni so preživeli nepozaben večer: pekli so klobase, twist, jajca, krompir in jabolka ter modernejše “marshmallowse”. Ko so vsi vstopali v kočo, misleč, da se odpravijo spat, jih je voditelj presenetil (koga morda tudi prestrašil) s predlogom za nočni pohod. Naenkrat se je skupina zbrala kot gneča ovac in brez oklevanja sledila “super” voditelju, v vznemirljivi tišini, saj je nekatere zelo skrbelo, kako jim bo uspelo hoditi v temi in koga bodo srečali: merjasca ali medveda? To je bila pustolovščina! V tišini so prisluhnili zvokom narave, žuborenju potoka in šelestenju listov ter hrupom iz daljne vasi. Vsak sumljiv šum pa jih je stresel do kosti. Razen ene častne izjeme, ni nihče od prisotnih sprejel povabila voditelja, naj se vrnejo v kočo posamezno in v temi, tako je povratek potekal po dvojicah. Ob koncu so spet v krogu razmišljali o doživeti izkušnji in si izmenjali občutke.
V četrtek so se odpravili k Rabeljskemu jezeru, kjer so preživeli dan med igrami, počitkom, sončenjem in kopanjem. Čas je dobesedno zletel in že je odbila ura vračanja. Pri koči so se nekateri poigrali, drugi pa so napeto sledili nogometni tekmi Italija – Nemčija.
In že se je čas Zelenega tedna iztekel: s kapljico žalosti v srcih so naslednje jutro pospravili kočo in se pogovorili o občutkih in doživetjih na alternativnem tednu brez telefončkov in drugih elektronskih naprav.
V vročo Gorico so se odpeljali po slovenski strani. Po poti so si ogledali še nekaj naravnih znamenitosti in izvir Soče. Pokosilili so v senci dreves in si privoščili skok v osvežujočo in ledeno Sočo. Vedno tisti najbolj pogumni… Po skupni igri ob osvežujoči vodi, so se s pesmijo slovesa težko poslovili drug od drugega in se vrnili v vročo Gorico.
Vzgojitelji in spremljevalci so ocenili izkušnjo kot zelo pozitivno: odnosi med udeleženci so bili res odlični, presenetljivo pozitivni, sproščeni in iskreni.

Prvi del poletnih dejavnosti Mladinskega doma, namenjenih srednješolcem, se je tudi letos sklenil s tradicionalnim Zelenim tednom, ki se je odvijal v koči sv. Jožefa v Žabnicah od 25. do 29. junija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme