Zaradi strahotne suše je nujna takojšnja pomoč primorskim kmetom

Ob današnjem obisku v Vipavski dolini in Slovenski Istri je minister za kmetijstvo Franc Bogovič po poročanju Slovenske tiskovne agencije obljubil, da bodo na ministrstvo poskušali kar najhitreje pomagati tistim kmetom, ki jih je suša najbolj prizadela. Tako naj bi prednostno dobili subvencije za kmetijsko pridelavo, da bodo lahko kupili krmo za živino. Poleg prednostnega poplačila subvencij je še nekaj drugih manjših ukrepov, ki bi lahko pomagali najbolj prizadetim kmetom. Med temi ukrepi je Bogovič omenil predvsem delne odpise najemnin za kmetijska zemljišča, ki so v lasti države, zmanjšanje prispevkov kmetov ter hitro izplačilo odškodnin. Prav zato je prisotne župane pozval, naj občine začnejo čim prej popisovati nastalo škodo, poziv za to je kmetijsko ministrstvo že poslalo.

Pridelovalci v Vipavski dolini, ki so ministru danes predstavili alarmantno stanje zaradi hude suše, nekateri pa so bili tudi hudo prizadeti po zimski orkanski burji, so zaprosili predvsem za hitro ukrepanje. Po trenutnih ocenah je samo na Primorskem suša povzročila že za 35 milijonov evrov škode. Če ne bo kmalu dežja pa bo suša trajno poškodovala marsikateri kmetijski nasad, je izpostavil direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica Branimir Radikon. Vendar pa bi bilo za kmete lahko letošnje sušno poletje bolj brezskrbno, če bi imeli možnost namakanja.

Bogovič je obljubil, da se bo še letošnjo jesen začel prvi del sanacije zadrževalnika Vogršček, ki je te dni skorajda že izsušen, prihodnje leto pa se bo obnova tudi zaključila. Obnova zadrževalnika bo predvidoma stala 2,5 milijona evrov. Pripraviti pa bo potrebno tudi projekte za nadaljevanje gradnje namakalnega sistema v celotni Vipavski dolini, so še opozorili zbrani župani in kmetovalci.

“Gradnja namakalnega sistema bi bila bistveno cenejša kot vsakoletno plačevanje odškodnin po suši kot naravni nesreči. Ni nujno, da bi povsod gradili le velike zadrževalnike, marsikje bi pomagali kmetom že manjši zadrževalniki vode ali dovoljenja za namakanje z uporabo vode iz vodotokov,” je prisotne opozoril svetovalec pri KGZ Nova Gorica Ivan Kodrič.

Kmetijsko ministrstvo Republike Slovenije bo poskušalo pomagati kmetom po suši. To je glavno sporočilo po današnjem (22. avgusta) obisku ministra za kmetijstvo RS v Vipavski dolini in Istri.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme