Žalostni listopad nas vabi k molitvi za drage rajne

Piše: IK

Tretja številka otroške revije Pastirček v 78. letniku

“Nad domovi rajnih lučke trepetajo”, s tem verzom se začenja pesem Naši rajni, ki jo je z globokim občutkom za drage pokojne napisala Berta Golob in jo Pastirček, ob brlečih svečkah ilustratorke Danile Komjanc, prinaša v tretji, novembrski številki. V njej Marijan Markežič, urednik te priljubljene otroške revije, spomni bralce, da je ta mesec še posebej namenjen mislim na umrle, tiste, ki se že veselijo v družbi svetnikov, in tiste, ki se še očiščujejo v vicah. Ta mesec v naših župnijah obhajamo zahvalno nedeljo, ko se še posebno goreče zahvaljujemo Bogu za vse prejete darove. Dne 26. novembra se s praznikom Kristusa Kralja končuje cerkveno leto. Vsa prežeta s hvaležnostjo, ki jo moramo izkazati Bogu tudi za življenje, družino, iskrene prijatelje … je rubrika Čas za igro!!!, pri kateri bodo otroci razrešili križanko in lepo pobarvali ilustracije izpod peresa Paole Bertolini Grudina. Ona, ki gotovo že uživa nebeško veselje, je tudi avtorica rubrike Spoznavajmo Sv. pismo. Ob izpolnitvi križanke se bo prikazalo ime dečka, ki ga je njegov oče Abraham, ko je Bog preizkusil njegovo vdanost božji volji, hotel žrtvovati kot žgalno daritev. Bertolinijeva je z možem Walterjem Grudino soavtorica vzgojnega stripa, v katerem se že poznani fantiček sprašuje, ali naj se ob prejetem daru zahvali ali ne. Pravilen odgovor mu bodo gotovo dali bralci. O božji usmiljenosti, ki ne pozna meja, pa govori svetopisemska prilika o izgubljenem sinu. Tudi pod predstavitev te zgodbe iz Sv. pisma, v besedi in sliki, se podpisujeta omenjena sodelavca Pastirčka, ki najmlajše nagovarja z dopolnjevanko Pujsek Bine, ki si ga je zamislila Danila Komjanc. Bine je dobil novo kolo in se z njim odpeljal v jesensko obarvani mestni vrt, kjer gotovo ne bo srečal poljskega zajca. Kakšen je ta dolgouhec in kakšne so njegove življenjske navade, ko je vselej na preži pred morebitnimi plenilci, nazorno opisuje učiteljica Barbara Rustja v Naravoslovnem kotičku za najmlajše. Rubrika je prikupen pripomoček za učno uro naravoslovja. Rustjeva je tudi avtorica privlačne pesmice Abeceda, ki jo verjetno zdaj že obvladajo tudi prvošolčki. Ob pesmici je vaja za urjenje znanja črk in besed. Otroci, ki radi pojejo, in tudi njihovi pevovodje, se bodo z zanimanjem zaustavili pred pesmijo V slovo, ki jo je tankočutno stkal bl. Lojze Grozde, na notno črtovje pa spretno postavil Patrick Quaggiato. Igrivo pesmico Viki netopirček pa malim pevcem poklanjata Lara Puntar in Cristina Pacor. Kot vselej jo spremljata krasna slika v tehniki akvarela in QR koda za poslušanje, kako zveni zapeta.

Dragocena sodelavka Pastirčka Mariza Perat, ki zna tako prisrčno približati otrokom svetniške osebe, orisuje življenjsko pot matere Leopoldine (Marije Josipine) Brandis, ustanoviteljice Družbe Marijinih sester. Rodila se je v Gradcu 27. novembra 1815 in umrla prav tam l. 1900, potem ko je delovala v bolnišnici v Gradcu, Mariboru in Ljubljani, kjer je l. 1878 ustanovila Družbo bolniških sester. Njihova naloga je bila nuditi bolnikom pomoč na domu. Marijine sestre Čudodelne svetinje so tudi v Gorici na korzu Italija.

Lidija Jarc razkriva novo “krvoločno” prigodo muca Murka, ki ga je Monica Quaggiato ilustrirala z zelo jeznim izrazom.

V teh deževnih dneh si marsikdo zaželi kaj sladkega, da bi si malce “privezal dušo”. Pastirček slaščičar, ob pomoči Katerine in Grazielle, ponuja recept sadne torte.

Medtem ko Pacek v svoji makaronščini opozarja otroke, ki so se vpisali v slovensko šolo, naj se naučijo pravilno govoriti slovensko, se priznana likovna umetnica Vesna Benedetič že spogleduje z očarljivim decembrom, ki prinaša čarobne božične praznike. Spretnim prstkom daje navodila, kako iz modelirane mase izdelati izvirne okraske za božično drevo.

V Pastirčkovi pošti, ki so jo preplavile krasne risbice različnih vsebin, so navedeni nagrajenci rešitev ugank, zank … Na hrbtni strani Pastirčka pa je kotiček za razvedrilo in dobro voljo.

Veselo branje!

Preberi tudi

S plemenito srčnostjo iskati lepo in dobro

Kristjani in družba

Kaos v zavodu  in v Žabnicah

Goriška

Papež bo julija v Trstu

Aktualno

Msgr. Duilio Corgnali (1946–2024)

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme