Dežela FJk

Zahvala ministrici Novakovi za obisk v Benečiji

Zahvala ministrici Novakovi za obisk v Benečiji

Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij

Na zadnji seji je Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij s posebno pozornostjo ocenil dvodnevni obisk ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak. Pokrajinski predsednik SSO za Videmsko Giorgio Banchig in član odbora Riccardo Ruttar sta do potankosti seznanila Izvršni odbor SSO s potekom obiska v ponedeljek, 17., in torek, 18. septembra 2012.
SSO se zahvaljuje ministrici, da je v program svojega obiska vključila tudi pokrajinski sedež krovne organizacije. Ob tem je ministrica Novakova v Čedadu obiskala še dvojezično šolo in kulturno središče v Špetru ter se v pogovorih s predstavniki slovenskih organizacij, z domačimi duhovniki in župani v vseh odtenkih seznanila s celotno problematiko Beneških Slovencev ter Slovencev v videmski pokrajini nasploh. Z velikim zadoščenjem so člani Izvršnega odbora v zvezi s tem sprejeli zahvalne besede, ki jih je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak poslala pokrajinskima predsednikoma obeh krovnih organizacij (SSO in SKGZ).
SSO še posebno ceni besede zahvale, ki jih je funkcionar na Uradu, Rudi Merljak, izrekel v imenu ministrice:
“V svojem imenu in v imenu ministrice se vama – kakor tudi vsem ostalim, ki so sodelovali pri njegovi realizaciji – želim še najiskreneje zahvaliti za izjemno kvalitetno pripravljen ter brezhibno izpeljan obisk, namenjen slovenskim rojakom, organizacijam in krajem Nadiških oziroma Terskih dolin prelepe Beneške Slovenije.
V vaših krajih smo preživeli dva čudovita, zanimiva, in prepričan sem, da tudi izredno koristna dneva.
Novi stiki, nova doživetja, nova odkritja in nova spoznanja, ki smo jih prinesli iz Beneške Slovenije, bodo vsekakor še utrdili našo odločenost, da za vas, Beneške Slovence, storimo vse, kar je v naši moči”.
SSO verjame, da lahko s takimi stiki na slovenskem narodnem in kulturnem prostoru pride do poglobljenega spoznanja življenjskih razmer, v katerih živijo in delujejo Slovenci in slovenske organizacije v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini. To pa je podlaga za nadaljnji vsestranski razvoj, ki ga lahko to področje uresniči s tesnim sodelovanjem na čezmejnem področju in v skupnem izkoriščanju evropskih sredstev.

26.09.2012

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!