Začel se je Peterlinov festival na Opčinah

V četrtek, 6. septembra, se je v Finžgarjevem domu na Opčinah začel Peterlinov festival, namen katerega je na enem samem mestu prikazati ponudbo društev širšemu občinstvu, obenem pa ponuditi kulturnim delavcem možnost za medsebojno srečanje in pogovor. K projektu sta pristopili Slovenska prosveta in Zveza cerkvenih pevskih zborov ter včlanjena društva od Devina in Nabrežine preko Opčin, Barkovelj in Boljunca do Mačkolj. Festival bo potekal vsak četrtek popoldne v dvorani Finžgarjevega doma v mesecu septembru v spomin na profesorja Jožeta Peterlina kot kulturnega delavca, igralca, režiserja in ustanovitelja številnih društev. Društva se bodo predstavila s koncerti, nastopi, delavnicami in debatami.
Prvi dan festivala je bil uspešen, saj so najprej prišli na vrsto otroci od četrtega leta dalje, katere so popeljali v svet lutk izkušene Nina Pahor, Nada Tavčar ter lutkarji Devinskega vrta ustvarjalnosti. Na brezplačni delavnici so si otroci sami izdelali lutko, nato so si ogledali otroško predstavo Heidi v izvedbi Slovenskega odra v režiji Lučke Susič. Ob 18.30 je sledila gledališka delavnica za višješolsko mladino pod mentorstvom Helene Pertot, Maruške Guštin in Patrizie Jurinčič.
Na Peterlinovem festivalu so Slovenska prosveta, Zveza cerkvenih pevskih zborov in Finžgarjev dom priredili aperitiv s pogovorom o temi Vzajemna pomoč, koordinacija in načrtovanje skupnih projektov. Kot je uvodoma dejala Lučka Susič v imenu Finžgarjevega doma, “je treba med domačimi društvi sodelovati, in to v Peterlinovem imenu, da si ne hodimo v zelnik, saj spadamo pod isto streho”. Marko Tavčar je povedal, da Zveza cerkvenih pevskih zborov združuje trideset odraslih zborov in devet otroških oziroma mladinskih, od Sv. Barbare do Devina. “Sami skrbimo, da je tako cerkveno kot posvetno petje kakovostno. Tako prirejamo že tradicionalne pobude, kot so božični koncert pri sv. Justu, Pesem mladih, na kateri je lani nastopilo kar štirideset pevskih zborov, Primorska poje, Pesem jeseni, tečaj za organiste, vsakoletni poletni seminar itd. ” Hvalevredna je pripravljenost za sodelovanje z drugimi društvi, večkrat pa nastajajo težave pri dogovarjanju za datume.
Glavna težava, ki je stopila v ospredje med pogovorom, je nagovarjanje mladih, predvsem kritične starosti, in sicer od birme dalje. Med debato so prišli do sklepa, da je treba mladim ponuditi kakovostne in zanimive stvari ter najti ključ, da bi jih privabili k sodelovanju, saj “če za nami ne ostane nič, delamo zaman”. Vsi prisotni so se strinjali, da si je treba postaviti kratkoročne in dolgoročne načrte ter skušati konkretizirati dobre namene. Mlada režiserka Helena Pertot je dejala, da mladi potrebujejo zaupanje in odgovornost, saj prav z le-to pridobijo čut dolžnosti oziroma želijo posredovati drugim to, kar je bilo dano njim. Govor je bil še o starših in vzgajanju, o pomanjkanju čuta spoštovanja in srčne kulture ter odnosa do prireditev. Ker je bila debata plodna in zanimiva, so organizatoji povabili prisotne, naj se udeležijo tudi naslednjih srečanj.
Zvečer so nastopili otroci Glasbene kambrce v obliki glasbeno instrumentalnih točk pod vodstvom Aleksandre Pertot v sklopu SKD Barkovlje. Publiki se je predstavilo sedem obetavnih fantov, in sicer Simon Kravos in Max Zuliani iz razreda prof. Tamare Ražem (klavir), Ivan Suppani iz razreda prof. Marka Ferija (kitara), Christian Zurini iz razreda prof. Toma Hmeljaka (baterija), Martin Poljšak pod mentorstvom učitelja Godbe Prosek Daniela Grizoniča (klarinet), Florjan Suppani iz razreda prof. Armina Seška (violina) in Vanja Zuliani iz razreda prof. Jagode Kjuder (violina). Za klavirsko spremljavo je poskrbela prof. Beatrice Zonta.
Metka Šinigoj

Začel se je v četrtek, 6. septembra, v Finžgarjevem domu

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme