Za prihodnost športa veliko neznank

Zadnji vsedržavni predpisi, vezani na upravljanje z zdravstveno krizo Covid 19, še dalje prepovedujejo društvom, da ponovno v celoti zaženejo dejavnost v ekipnih športih, ki predvidevajo fizični kontakt. Na ravni posameznikov in na lastno odgovornost (oziroma staršev) se lahko športniki zbirajo na zunanjih igriščih in drugih tekmovališčih na prostem, čisto drugo poglavje pa je organizirana aktivnost v nogometu (z izjemo poklicnih lig), malem nogometu, košarki, odbojki, odbojki na mivki in rokometu.
Posamezne panožne zveze so sestavile – v skladu z vladnimi smernicami – svoje protokole za začetek vadbe. Ponekod so ta pravila tudi povsem skregana z logiko in zdravo pametjo, tako da je povratek k treningom v takih okvirih skoraj neizvedljiv. Po obdobju video-povezav tudi za gibalno dejavnost doma v času karantene lahko delo v telovadnici ali na zunanjem igrišču poteka po majhnih skupinah, ob zaščitnih maskah (vsaj trenerja oziroma vaditelja), upoštevanju strogih higienskih predpisov, razkuževanju opreme in rekivizitov, skrbi za medsebojno razdaljo med vadečimi. Tudi nekatera naša društva so ta izziv sprejela, da bi dala možnost svojim mladim tekmovalkam in tekmovalcem, da se spet poženejo, marsikdo pa je upal, da bo s 25. junijem znanstveno-strokovni svet sprostil normalno treniranje in igranje, torej s fizičnim stikom med udeleženci v igri. Temu pa ni bilo tako, priporočila so podaljšali zaenkrat do 5. julija.
Nekatere dežele (Apulija, Ligurija, Veneto) so to strogo držo zdravniške srenje obšle in s posebno odredbo dovolile vrnitev h kontaktu, morda bo v času od pisanja do objave tega članka tako postopala tudi deželna uprava Furlanije Julijske krajine, kdove.
Že zdaj pa je na dlani, da bo šport (tako kot drugi sektorji) po obdobju epidemije zelo nastradal, za zdaj je njegova prihodnost tako na profesionalni kot na amaterski ravni ovita v gosto meglo. Vse kaže, da se bo tekmovalna sezona 2020/2021 v Italiji začela kasneje, mogoče novembra, mogoče celo januarja 2021. Povsod se bodo proračuni zmanjšali, saj so podjetja v težavah in ne bodo imela veliko manevrskega prostora za sponzorska vlaganja. Velik problem v času po koronavirusu pa bodo v Italiji kot zgleda predstavljale tudi šolske telovadnice, v katerih poteka lep del mladinske in amaterske športne dejavnosti, a bodo po smernicah iz Rima jeseni bržkone spremenile namembnost in gostile razredni pouk. Skratka, če strnemo, veliko neznank za šport.
HC

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme