Z očetovim srcem

Fotografije: Lucijan B.

Sinji vrh nad Ajdovščino / Likovna kolonija Umetniki za karitas

Letos je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala že 27. likovna kolonija Umetniki za karitas. Zbralo se je 15 udeležencev, ki so bili letos izbrani med strokovnimi sodelavci, pomočniki in tistimi darovalci, ki so še posebej pripomogli k prepoznavnosti gibanja Umetniki za karitas v preteklih letih. Sodelovali so: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Mira Ličen Krmpotič, Silva Karim, Azad Karim, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic, Črtomir Frelih, Klementina Golija, Klavdij Tutta, Maša Bersan Mašuk, Nikolaj Mašukov in Veljko Toman.

Za strokovno spremljanje je kot vsa leta doslej poskrbela Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka, za gostoljubje pa družina Vidmar s Sinjega vrha. Pogrešali smo voditeljico, mamo in srce Umetnikov za karitas, gospo Jožico Ličen, ki jo je žal zdravstveno stanje prisililo, da je dogajanje spremljala le preko elektronskih medijev.

Geslo letošnje kolonije je Z očetovim srcem in se navezuje na Leto svetega Jožefa, ki ga je razglasil papež Frančišek z apostolskim pismom Patris corde. Papež v pismu predstavlja Jožefa kot osebo, ki stoji ob strani, ki je le nekajkrat izpostavljena, a ima kljub temu nepogrešljivo vlogo v zgodbi Svete Družine in odrešenjskega načrta. Kot Karitas se zavedamo, da tako kot Jožef ostaja v senci veliko zgodb, veliko stisk, veliko nemoči tako očetov kot mater, in prav k njim želimo pristopiti, jim prisluhniti, jim pomagati. Dar od nastalih del bo zato šel v sklad za materialno pomoč družinam, kakor tudi za pomoč v Piramidi svetovanja v Centru Bogdana Žorža.

Program kolonije je bil podoben kot prejšnja leta: v torek je v cerkvi Angelov varuhov na Otlici vikar Slavko Rebec daroval sveto mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo, in za njihove družine. Po sveti maši smo se ob njegovem grobu spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 27 leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas, ter drugih pokojnih sodelavcev te kolonije. V sredo je bil dan za medijske predstavitve, v četrtek pa dan odprtih vrat, ko so se pridružili udeleženci prejšnjih kolonij ter drugi slikarji in kiparji, ki so želeli za namen kolonije podariti svoj likovni zapis. Darovanih je bilo več kot 40 likovnih del. Skupna vrednost del udeležencev in ostalih darovalcev je trenutno ocenjena na 54.000 evrov, pričakujejo pa še nekaj obljubljenih umetnin.

Na kulturnem programu, ki je sledil, so se s kratkim skečem predstavili učenci osnovne šole Otlica pod vodstvom ge. Ivice Vidmar, v imenu Občine Ajdovščina je prisotne nagovoril namestnik župana g. Ivan Krašna,  glasbeno noto pa je dodal Gianni Rijavec, ki vedno navduši s svojo glasbo. Umetnikom se je za njihovo podarjanje svojega časa in talenta zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak, strokovno pa jih je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra, nato pa bo, če bodo razmere le dopuščale, odšla na pot po Sloveniji in tujini, povabljena je tudi v Bruselj, če bodo le razmere dopuščale.

Prisrčno vabljeni, da si dela ogledate na eni izmed razstav, ki se bodo zvrstile do prihodnjega avgusta, ter da med vsemi darovanimi umetninami izberete tisto, ki bo polepšala vaš dom ali kak drug prostor.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme