Z glasbo v mislih že 60 let

»60 let z glasbo v mislih« je geslo praznovanja ob obletnici delovanja Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki bo doživelo višek v petek, 21. februarja, ob 20. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž. 

DOLGOLETNA TRADICIJA IN POGLED V BODOČNOST
Že šest desetletij se v Gorici razvija dejavnost šole, ki živi v sozvočju s časom in z goriškim prostorom. Korenine glasbenega šolstva v Gorici segajo v začetek 20. stoletja, ko je bilo ustanovljeno Pevsko in glasbeno društvo, ki je delovalo v prostorih Trgovskega doma. SCGV Emil Komel pa se je razvil iz goriške orglarske šole, ki je bila ustanovljena leta 1953 in je začela delovati januarja naslednjega leta. Glavni pobudnik in mentor te šole je bil glasbenik in duhovnik Mirko Filej, kateremu se je pridružil tedaj že upokojeni profesor Emil Komel, po katerem so šolo poimenovali leta 1988. V začetku devetdesetih let so iz šole izšli prvi diplomiranci, ki so se pridružili učnemu kadru. »Šola na Placuti« se je iz malega jedra preoblikovala v razvejano šolsko središče, ki ga danes obiskuje več kot 350 učencev.
MOZAIK GLASBENIH DOŽIVETIJ OB OBLETNICI ŠOLE
Osrednja slovesnost ob 60. obletnici šole bo prikazala raznolikost pedagoške in umetniške ponudbe šole, ki jo zaznamuje odprt in radoveden značaj. Odvijala se bo na treh prizoriščih, z upoštevanjem različnih obrazov moderne glasbene šole, kjer je ustvarjalnost dragocen adut.
Najprej se bodo strune harf prepletale s plesnimi koraki baletnikov z združenimi močmi docentk Tatiane Donis in Mirjam Špacapan. Sledila bosta orkestra mladih glasbenikov šole s točkami, ki so jih pripravili pod mentorstvom profesorjev Noemi Cristiani in Luigija Pistoreja. Orkester starejših izvajalcev bo ob tej priložnosti počastil znamenitega mojstra, katerega letos slavimo obletnico rojstva.
Da bi koncert zaobjel čim več oblik solističnega, zborovskega ali komornega izvajanja, bodo na sporedu še nastopi mezzosopranistke Martine Kocine, mladinskega zbora Emil Komel, ki ga vodi David Bandelj, otroškega zbora Veseljaki pod vodstvom Lucije Lavrenčič, pianistov iz razreda prof. Sijavuša Gadjijeva, v katerem sta v zadnjih letih blesteli kar dve nagradi Venezia.
Večer bodo popestrila razna presenečenja z glasbenim predznakom. Poleg glasbenih točk in nastopa učencev baletnega oddelka, bo program nadgradila še podelitev štipendij sklada Silvan Kerševan za obetavne učence. Dogodek bo v veži vizualno uokvirila fotografska razstava z utrinki iz delovanja na sedežu in v podružnicah.
Tudi sproščen trenutek po uradnem jubilejnem koncertu bo potekal v znamenju dodatnih koncertnih doživetij z jam session skupine Komel Contemporary Jazz Ensemble, ki deluje pod mentorstvom prof. Jana Sturialeja. V tem sklopu je napovedana tudi glasbena noviteta, ki bo dopolnila pisani mozaik glasbenih zvrsti in doživetij slavnostnega jubilejnega večera.
SILVANU Z LJUBEZNIJO
Poleg gesla obletnice bo slovesnost ob obletnici šole imela tudi posvetilo, namenjeno dolgoletnemu ravnatelju Silvanu Kerševanu, saj se bo odvijala ravno na dan njegovega rojstnega dne. Na šoli so namreč odločili, da bodo vsako leto 21. februarja počastili njegov spomin z glasbeno prireditvijo in tokrat bo hvaležen spomin sovpadal z osrednjim praznikom šole, kateri je posvetil toliko ljubezni, znanja, zaupanja v sposobnosti mladih glasbenikov. 

 

MOZAIK GLASBENIH DOŽIVETIJ OB OBLETNICI ŠOLE

 ……….FOYER

ANSAMBEL HARF SCGV Emil Komel – mentorica: prof. Tatiana Donis
Ansambel sestavlja šest mladih harfistk iz prvih razredov: Vida in Mira Boškin, Petra in Ivan Devetak, Arianna Figar in Vera Seli. Prof. Tatiana Donis je članica profesorskega zbora SCGV Emil Komel od leta 2008/2009 in je ustvarila razred, ki je vedno bolj številen in dosega odlične rezultate tudi na mednarodni ravni.

BALETNA SKUPINA SCGV Emil Komel – mentorica: prof. Mirjam Špacapan
Oddelek je ustanovila prof. Nataša Sirk, njeno delo pa sta nadaljevali Kristina Di Dio in sedanja mentorica Mirjam Špacapan. Skupino sestavljajo: Vida Boškin, Nicole Favero, Silvia Humar, Laura Lutman, Alyssa Mega, Michela Sbuelz, Ema Terpin.

……….ODER

MALI GODALNI ORKESTER SCGV Emil Komel – mentorica: prof. Noemi Cristiani
Mali godalni orkester sestavljajo godalci iz prvih razredov. Večkrat so se predstavili na javnih šolskih nastopih. Prof. Noemi Cristiani je prevzela vodstvo malega orkestra od šolskega leta 2012/13. Mali godalni orkester sestavljajo violinisti Riccardo Conte, Barbara Devinar, Anna Michelon, Makrina Quinzi, Lara Pejovič, Pavla Vezjak, Anna in Maria Vitale, Ivana Jug in Simon Gerin ter violončelist Samuel Vitale.
Za nastop ob 60-letnici šole Komel se bosta skupini pridružila še pianist Peter Soban iz razreda prof. Sijavuša Gadžjieva ter tolkalist Tine Lestan iz razreda prof. Patricka Quaggiata.

ŠOLSKI ORKESTER SCGV Emil Komel – mentor: prof. Luigi Pistore

Ob priložnosti slavnostne prireditve bodo združeno nastopili bivši in sedanji učenci in profesorji.
Solistične točke je dirigent zaupal flavtistu Fabiu Devetaku in solopevki Martini Kocina.

Martina Kocina je študirala klavir in se je nato vključila v razred solopetja prof. Franke Žgavec na SCGV Emil Komel, sicer pa zaključuje študij muzikologije ter slovaškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Lani decembra je kot solistka sodelovala pri izvedbi Mozartove Krönungsmesse na božičnem koncertu KC Lojze Bratuž.

MLADINSKI ZBOR EMIL KOMEL – zborovodja: David Bandelj
Mladinski pevski zbor Emil Komel se je izoblikoval ob mentorstvu Damijane Čevdek Jug in združuje mlade pevce iz goriške pokrajine, Devina, Ogleja ter iz sosednje Slovenije. V letih 2009 in 2010 se je udeležil tekmovanja Zlata grla v Gorici, kjer je prejel zlato nagrado. Aprila 2010 je zbor sodeloval na državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi, kjer se je uvrstil med zlate slovenske zbore. Od leta 2013 zbor vodi David Bandelj. Sodelovanje pianistke Dalie Vodice daje zboru dragoceno oporo.

OTROŠKO-MLADINSKI ZBOR VESELJAKI, Doberdob – zborovodja: Lucija Lavrenčič
Otroški pevski zbor Veseljaki združuje osnovnošolske in srednješolske otroke, ki delujejo pod okriljem SCGV Emil Komel. Večkrat je bil nagrajen in deležen zlatih priznanj na raznih tekmovanjih otroških in mladinskih pevskih zborov. Zbor Veseljaki je soustvarjalec raznih večjih projektov, ki so se zadnja leta odvijali v Gorici. Pred kratkim je izšla njegova druga plošča, ki nosi naslov »Mlin na smeh«. Zbor od nastanka spremlja pri klavirju Zulejka Devetak.

PIANISTI iz razreda prof. Sijavuša Gadjieva
Na slavnostni prireditvi bodo nastopili najbolj uspešni učenci razreda, dobitniki prestižnih mednarodnih nagrad, ki imajo za seboj vrsto koncertov v pomembnih italijanskih in evropskih koncertnih dvoranah.

Giuseppe Guarrera se je rodil leta 1991 v Enni. Izkazal se je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2010 je prejel prestižno nagrado Premio Venezia v Gledališču La Fenice v Benetkah. Koncertira v najpomembnejših italijanskih in evropskih teatrih.

Alexander Gadžjiev (1994) je pri devetih letih, prvič igral z orkestrom, pri desetih pa je imel svoj prvi samostojni recital. Novembra lani je prejel nagrado Premio Venezia. Od letošnjega šolskega leta nadaljuje študij klavirja na Akademiji Mozarteum v Salzburgu.

Bruno Mereu je doma iz Genove, kjer je februarja 2008 zaključil študij klavirja z odliko in pohvalo. Nastopa z obširnim repertoarjem, s posebnim poudarkom na klasicistični in romantični dobi. Od letošnjega šolskega leta je profesor klavirja in korepetitor na šoli Komel.

……….TELOVADNICA

jam-session… in presenečenje!

KOMEL CONTEMPORARY JAZZ ENSEMBLE –mentor: prof. Jan Sturiale
Skupina deluje od leta 2007, ko je prof. Sturiale ob pouku električne kitare začel povezovati svoje učence in učence drugih oddelkov na tedenskih srečanjih, kjer pridobivajo osnove za izvajanje jazz-glasbe in drugih sodobnih glasbenih žanrov.

Slavnostna prireditev ob 60-letnici delovanja Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel - “Silvanu z ljubeznijo” - v petek, 21. februarja, ob 20. uri v KC Lojze Bratuž v Gorici

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme