Z dušo in srcem za tržaško skupnost

Piše: Fotografije: damj@n

Gospod Anton Bedenčič obhajal zlato mašo

“Danes praznujem na Repentabru, vsa ta leta pa sem prisoten na celotnem tržaškem območju, zato sem vesel, da vidim toliko prijateljskih obrazov, s katerimi sem se v letih srečeval in bom danes skupaj z njimi praznoval in delil ta slovesen dan,” nam je pred začetkom zlate maše v nedeljo, 18. junija, dejal g. Anton Bedenčič, ki je bil posebno srečen tudi za lep sončen dan. “Tako slovesnost lahko na Repentabru priredimo samo na odprtem, saj je cerkev premajhna, zato se zahvaljujem Bogu, da nam je dal blagoslov s tako čudovitim dnevom.” Zlatomašni jubilej je g. Bedenčič praznoval že v nedeljo, 4. junija, v rojstni župniji sv. Terezije Deteta Jezusa na Kodeljevem v Ljubljani. Leta 1973 je bil med 62 bogoslovci, ki so takrat prejeli mašniško posvečenje. Član don Boskovih salezijancev že 49 let deluje med slovenskimi verniki na Tržaškem, od tega je kar 47 let župnik na Repentabru in že 13 let škofov vikar za slovenske vernike v tržaški škofiji. V pravem duhu don Boska je imel tudi jubilant vedno rad mladino, ki se je nanj hitro navezala. Že ko je prvič prišel na Tržaško, je spoznal skavte in postal njihov duhovni vodja – poslanstvo, ki ga z veseljem in navdušenjem opravlja še danes.

Na očarljivem trgu pred cerkvijo Marije Vnebovzete na Tabru so minulo nedeljo skrbno pripravili prizorišče, ki so ga takoj zapolnili številni verniki. G. Anton Bedenčič je tako v objemu svojih župljanov daroval sv. mašo ob somaševanju slovenskih in italijanskih tržaških duhovnikov. Prisotni so bili tudi tržaški škof Henrik Trevisi, msgr. Giampaolo Crepaldi in salezijanec Peter Končan. Slovesno bogoslužje je bogatilo petje skavtov, domačega cerkvenega zbora, mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jernej in moške skupine Stane Malič z Opčin.

V homiliji se je g. Bedenčič zahvalil vsem za prisotnost in povedal, da ga je Božja previdnost poslala na Tržaško, kjer je še danes. Nato je razmišljal o odnosu, ki ga imamo z Bogom in Božjim sinom, predvsem kako nas Jezus želi osebno pripeljati k Bogu in kako si želi, da bi ga spoznali in razumeli, da ni neki oddaljeni gospodar in sodnik. Božji sin nam lahko pokaže pravo podobo Boga in nam oznanja veliko resnico, in sicer da Bog brezpogojno ljubi vsakega. Stopiti v ljubezenski odnos z Bogom je največji Božji dar, sočasno pa težka pot, saj temelji na svobodi, a posameznik večkrat rabi svobodo, da izkoristi in krepi svoj egoizem. Če pa bomo ljubili svoje brate in sestre, bomo tudi pokazali, da imamo pravo ljubezen in odnos do Boga. “Tako bomo srečni,” je prepričan Bedenčič. 

“Škofje odhajajo, Anton pa ostaja,” se je pošalil msgr. Crepaldi, saj je g. Bedenčič služil škofu Santinu, Bellomiju, Ravignaniju, Crepaldiju in zdaj Trevisiju. “Hvala Bogu, da ti je stal ob strani vsa ta leta, tudi v težkih trenutkih, in ti dajal energije, da si storil toliko dobrega za našo škofijo in naše ljudi,” je še dejal msgr. Crepaldi. Tržaški škof Trevisi je razkril, da je že prvi dan v Trstu spoznal g. Bedenčiča. Zahvalil se mu je predvsem, da ga je spremljal in skrbno predstavil slovenske župnije in lepo realnost slovenske narodne skupnosti. “Škofje imamo potrebo, da nas spremljajo taki duhovniki, kot je Anton, ter nam pomagajo srečati in ljubiti božje ljudstvo,” je še dejal Trevisi. V imenu slovenske salezijanske inšpektorije se mu je zahvalil in čestital g. Peter Končan. “Tone je dober zgled duhovnika, ki pušča lepo in bogato sled za sabo,” je dejal in se spominjal, kako je bil Bedenčič od vsega začetka navdušen nad tržaško skupnostjo, za katero še danes dela s srcem in dušo.

Pozdravil ga je tudi dolgoletni sopotnik na Tržaškem, openski župnik g. Franc Pohajač. “To je nekaj posebnega, da dva duhovnika toliko časa vztrajata drug ob drugem na istem kraju, istih poteh, in s popolnoma različnim značajem. To je tista pot, ki nam jo odpira in kaže Bog,” je prepričano povedal.

Po blagoslovu je bil čas še za številne pozdrave lokalnih predstavnikov in predstavnikov širše tržaške skupnosti, med temi so g. Bedenčiču čestitali Marko Pisani (v imenu župnijske skupnosti in Dežele FJK), repentabrska županja Tanja Kosmina, predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič, Vinko Skerlavaj (v imenu cerkvenega zbora sv. Jernej in moške skupine Stane Malič), predsednica KD Kraški dom Vesna Guštin, Ivica Švab (v imenu Vincencijeve konference in Norme Jazbec, predstavnice Marijine družbe), Anka Peterlin (v imenu društva Finžgarjev dom), skavtje SZSO in mladi iz župnije. Mladi so jubilantu tudi zrecitirali krajšo poezijo in poskrbeli za glasbeni trenutek.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme