Vse kaže, da je za vzrok hude nesreče balona kriv zračni vrtinec.

Prve ugotovitve ogleda tragične nesreče balona na Barju kažejo, da je do nesreče prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, je za Slovenkso tiskovno agencijo dejal vodja službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Roman Rovanšek. Zaradi striženja vetra so namreč po Rovanškovih besedah nastale težave pri upravljanju balona. Rovanšek je še pojasnil, da so preiskovalci končali s prvim delom ogleda. Balon bodo sedaj odpeljali na varovano mesto, kjer bodo nadaljevali s preiskavo, je dodal. Striženje vetra je sicer nenadna in velika sprememba smeri oziroma hitrosti vetra.

Najhujša balonarska nesreča pri nas se je zgodila davi na Barju, malo pred 8. uro zjutraj. Že od jutra se je neuradno govorilo, da je vzrok nesreče balona, na katerem je bilo 32 ljudi, zračni vrtinec. V nesreči so umrli so štirje ljudje, osem jih je v kritičnem stanju.

V Univerzitetni klinični center Ljubljana so pripeljali 21 poškodovanih, pet so jih prepeljali v novomeško bolnišnico, po enega pa v Celje in na Jesenice. Večina poškodovanih ima opekline in zlome. Med poškodovanimi so sprejeli tudi nekaj tujcev, dva Britanca in dva Italijana. Najmlajši poškodovani je star okoli deset let, najstarejši pa okoli 60.

Svojcem umrlih v nesreči so izrazili sožalje vsi vidni predstavniki slovenske države, izkazali pa so se gasilci in reševalci, ki so že do devete ure poskrbeli za vse ranjene, med katerimi jih je osem, ki se borijo za življenje, na intenzivni negi pa je tudi en otrok.
 

Prve ugotovitve kažejo, da je nesrečo balona, ki se je danes zjutraj, 23. avgusta, pripetila na Barju pri Ljubljani, povzročilo striženje vetra pri tleh. V Hudi nesreči so štirje turisti izgubili življenje, osem ljudi pa je v kritičnem stanju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme