Vse bolj prijazen dom

Gorica / Obnovitvena dela v zavodu Contavalle – s sredstvi iz sklada 8xmille

Zavod don Giovanni Contavalle v Gorici postaja še bolj “dom sprejemanja”. V prihodnjih dneh bodo namreč dokončani in uradno odprti prenovljeni prostori v drugem nadstropju stavbe: “Gre za dve nekdanji stanovanji, ki zavzemata polovico nadstropja, skupno 500 kvadratnih metrov,” je pojasnil g. Stefano Goina, predsednik fundacije Contavalle. S tem posegom je bilo mogoče ne le obnoviti stanovanji, ki sta bili potrebni posodobitve, temveč tudi podvojiti njuno število: s kvadraturo in številom razpoložljivih sob so bile dejansko ustvarjene kar štiri stanovanjske enote, opremljene s samostojno kuhinjo in kopalnico, dnevno sobo ter dvema ali tremi spalnicami. Kmalu bodo lahko v okviru storitev, ki jih zagotavlja fundacija, nastanili še druge družine žensk in otrok, ki se bodo pridružile štirim ženskam v stiski in njihovim petim otrokom, ki so trenutno že nastanjeni.

Dela, ki so del prenove celotnega kompleksa, ki se je začela pred približno tremi leti, so zahtevala 170.000 evrov, od tega je bilo 165.000 evrov financiranih s sredstvi, ki jih je sklad 8xmille namenil katoliški Cerkvi, preostanek pa z lastnimi sredstvi fundacije Contavalle.

“Stanovanja bodo oddali popolnoma opremljena,” je dodal g. Goina. “Del pohištva, ki je še v dobrem stanju, bodo še uporabili, nekaj bodo naknadno nakupili, nekaj pa so darovali zasebniki, ki se jim zahvaljujemo.”

Preureditev drugega nadstropja, ki jo je zasnovala inž. Giulia Barazza in jo je izvedlo podjetje Goni, je trajala približno šest mesecev – od oktobra 2021 do danes – in v nekaterih trenutkih je žal občutila težave v zvezi z nabavo surovin, kar se pač na splošno dogaja v vsem gradbenem sektorju.

Po tem koraku že gledajo naprej: “Predvideni sta še delna zamenjava oken in postavitev fotovoltaičnega sistema. Nedavne podražitve energentov, ki se kar občutijo v prejetih računih, so dodaten razlog za aktiviranje fotovoltaičnega sistema, enega najnujnejših posegov, do katerega bi radi prišli tudi s pomočjo sredstev, ki so nam jih dali na razpolago,” je poudaril predsednik fundacije.

“Mali svet”, ki sprejema

Zavod v okviru sprejemne službe trenutno gosti štiri družine (tri italijanske in eno tujo), ki jih sestavljajo matere z otroki; poleg njih sta še dve dekleti, od katerih bo ena kmalu zapustila inštitut, ker je zdaj na dobri poti iz stiske.

“Zgodbe se med seboj razlikujejo,” je dejal g. Goina. “Ena družina je tu z nami že nekaj let, druga pa manj časa. Veliko je odvisno od tega, kakšen projekt se gradi skupno z mrežo socialnovarstvenih služb, s katerimi so sinergije vedno aktivne in dinamične.” Dejavno je sodelovanje tudi z društvom SOS Rosa, za katerega Zavod v nujnih primerih nudi takojšnjo gostoljubje žrtvam nasilja.

V zavodu je tudi prostor za številna društva, ki delujejo na družbenem področju: “Il fiocco di neve” se ukvarja s pomočjo proti nasilju nad moškimi; “Diritto di Parola” otrokom s posebnimi potrebami pomaga pri iskanju lastnih oblik avtonomije, tudi prek stanovanja-telovadnice, ki jo je dala na razpolago Fundacija, kjer se osebe s posebnimi potrebami ob vikendih zadržujejo z operaterji, da se učijo samostojneje živeti. Med drugimi združenji najdemo UILDM – Italijansko zvezo za boj proti mišični distrofiji, A.Ma.Re – Društvo revmatikov, Center za pomoč življenju in Družinsko svetovanje Furlanije.

Tu imajo sedež tudi različne službe, ki v okolici razmišljajo o socialnih vprašanjih in tistih, ki so se znašli v stiski: npr. “Sportello per il Terzo Settore”, ki je bil aktiviran pred nekaj meseci in pomaga društvom pri obdelavi birokratskih zadev, pa tudi CIR – Italijanski svet za begunce, ki skrbi za pomoč ukrajinskim državljanom v sodelovanju s fundacijo Contavalle. Poleg tega je Fundacija na lastno pobudo in z nekaterimi zunanjimi sredstvi izvedla tečaj italijanščine za tujke, ki deluje že drugo leto.

Že nekaj časa daje zavod, v dogovoru z vodstvom goriškega zapora, gostoljubje zapornikom, ki se lahko srečujejo s člani svojih družin: “Prostovoljec iz združenja Libera pospremi osebo, ki je pridobila dovoljenje za nekajurno srečanje s člani družine”, je pojasnil g. Stefano. “Na voljo imajo sobo in zunanje prostore, s čimer lahko izkoristijo bolj prijetno in prijazno okolje. Ob koncu obiska prostovoljec odpelje zapornika nazaj v zapor”.

V zavodu Contavalle so tudi pisarne goriške škofijske Karitas s škofijskim centrom za poslušanje in družinsko združenje “La Ginestra” Onlus, ki tukaj že nekaj let ponuja storitev “Nonsolodoposcuola”.Fundacija in tretji sektor

Predsednik fundacije je še dejal, da so v zadnjih letih imeli malo gostov in strukturo, ki je potrebovala reorganizacijo, zaradi česar so leto vedno končali tudi s precejšnjimi izgubami. Danes je redno upravljanje bolj urejeno. Ko v dogovoru z občinami sprejemajo več družin, lahko namenijo nekaj sredstev tudi za nadaljnje izboljšave.

Ustanove, ki – z vidika ustavnega načela subsidiarnosti – financirajo tretji sektor, žal ne upoštevajo združenj ali subjektov, kakršna je ta fundacija, s financiranjem rednega delovanja. Krijejo namreč le delne stroške projektov.

Pomen strukture je dobro označil nadškof Carlo, ko je pred nekaj leti opredelil “Contavalle” kot “Dom ljubezni”; v njem se različna združenja povezujejo in so na voljo za vse bolj strukturiran sprejem. Za izpeljavo takega projekta so seveda potrebna tudi sredstva, a ko imamo tista, ki so nujna za delovanje (plače, vzdrževanje …), ponujamo prostor tudi brezplačno. “To je mogoče tudi po zaslugih številnih ljudi, ki povsem prostovoljno pomagajo, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.”

Preberi tudi

Zbogom, papež Benedikt XVI.!

Kristjani in družba

Naše poslanstvo je treba opravljati s srcem

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme