Ves šport zgoščen v drugi polovici leta

Pred nami je maj, ko bomo najbrž na ravni posameznika lahko nekoliko pospešili rekreacijsko gibalno dejavnost, še naprej pa bomo … brez športa. Organiziranih treningov in tekmovanj ne bo, morda se bodo lahko pod določenimi pogoji polagoma pognali nekateri individualni športi. V Sloveniji so na primer že odprli teniška in golf igrišča, po četrtem maju naj bi v Italiji lahko spet šli posamezno na daljše kolesarjenje ali tek v naravo. Ne bo pa celo poletje odbojke na mivki in drugih kratkočasnih dejavnosti v obliki ekipnih športov.
Toliko le za uvod prispevka, ki je naravnan predvsem na prilagojen razpored glavnih športnih dogodkov leta 2020. Izjema pri športnem zatišju bo pri nas nogometna A (in B) liga, o kateri smo marsikaj povedali prejšnji teden. Poklicni nogometaši dejansko začenjajo spet treninge in bodo v juniju in juliju, kot kaže, imeli vrhunec sezone, ki je bila prekinjena dva meseca zaradi zdravstvene krize. Ponekod po Evropi so ravnali drugače in prvenstvo prekinili oziroma sezono “zaprli”.
Kaj pa poleti, ko se bo – če se bodo razmere res dovolj unesle, kot seveda vsi upamo – življenje postopno normaliziralo? Že zdaj je bolj ali manj jasno, da bo po hromi pomladi za vse športnike zelo pester drugi del leta. V poletnih mesecih naj bi prišlo na vrsti nadaljevanje nogometnih evropskih pokalnih tekmovanj. Kolesarska srenja želi čim več dogodkov nadoknaditi jeseni. Začetek Toura de France so preložili na 29. avgust, Giro d’Italia naj bi sledil v oktobru. Evropsko prvenstvo v atletiki, ki bi bilo moralo biti v Parizu konec avgusta, so zaradi epidemije koronavirusa odpovedali. Te dni se odločajo tudi o spremembi razporeda sezone moto-športov, tako da bi se Formula ena in MotoGP na primer začela v juliju in bi bila sezona skrajšana, z manj tekmami in v zgoščenem ritmu. O preložitvi Olimpijskih iger v Tokiu in nogometnega evropskega prvenstva na prihodnje leto smo povedali.
Predvsem pa na vseh panožnih športnih zvezah po tihem upajo, da bi se lahko prihodnja športna sezona 2020/2021, ki bo sovpadala z novim šolskim letom, začela redno in varno in da bi tako tudi nadaljevala, brez težav z morebitnim “drugim valom” ali drugimi posledicami, vezanimi na virus. To velja tako za profesionalce kot za ves svet amaterjev. Če bomo, finančno sicer za marsikoga boleče, izgubili teh šest mesecev oziroma pol športne sezone, nič ne de. Pomembno je, da pustimo čas izrednih razmer kar se da zdravo in uspešno za sabo in se spet zaženemo, kot je treba.
HC

Časovni zamik športnih dogodkov

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme