Velikonočno voščilo msgr. Crepaldija in msgr. Redaellija

Velikonočno upanje

Da bi Velika noč prinesla veliko sreče in upanja, tako je zaželel v velikonočnem voščilu tržaškim vernikom msgr. Giampaolo Crepaldi. Dosedanji tržaški škof je tokrat opozoril na besede sv. Avguština: Resurrectio Domini, spes nostra – Vstajenje Gospoda je naše upanje. S to trditvijo je želel svetnik opozoriti, da se ne smemo prepustiti obupu, ampak imeti vedno upanje in verjeti, da se naše življenje ne konča s smrtjo. Kristus je vstal, da bi nam dal upanje v polno in večno življenje. 

Velika noč našega Gospoda je kot pomlad, ko se prikažejo sadovi na drevesih. Velika noč da pomen vsakemu upanju, pričakovanju, željam in načrtom. Ta radostna in tolažilna perspektiva je pa v nasprotju s tistimi grozotami, ki smo jim žal priča vsak dan. Poleg revščine in bolezni je Crepaldi tokrat omenil še zlasti vojno v Ukrajini, konflikte, ki omejujejo razvoj afriške celine, kočljivo stanje v Sveti deželi med Izraelci in Palestinci, migrantsko vprašanje, ki je z dneva v dan bolj pereče. Naj bi zato velikonočno sporočilo upanja doseglo prav vse, predvsem narode, skupnosti in ljudi, ki trpijo. Naj jim vstali Kristus odpre vrata pravičnosti in miru. Pustimo, da nas velikonočna svetloba razsvetli, in odprimo se vstalemu Kristusu.

Odrešujoče bogokletje

Goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli se je v letošnjem velikonočnem voščilu ustavil pri tem, da je Jezus šel na križ – kot je ugotovil Kajfa – zaradi bogokletja, ker je priznal, da je Božji sin. Jezusovo “bogokletje” se je začelo za Božič, ko je Bog postal otrok; še močnejše je postalo na Kalvariji, kjer so Boga pribili na križ. Obstaja samo en način, da presežemo to bogokletje; ne gre za to, da bi banalizirali Boga, je še zapisal nadškof, temveč da ga jemljemo zares, da popolnoma spremenimo idejo, ki jo ima človeštvo o Njem. To je spreobrnjenje, do katerega lahko pridemo, samo če motrimo križ: na njem se razodeva Bog, ki je samega sebe “izpraznil”, ki je postal – ne le služabnik, ampak – “suženj”, ki je umrl na križu, na način, ki ni vreden svobodnega človeka. In vendar smo vsi mi rešeni prav zaradi tega Jezusovega “bogokletja”. To Božje dejanje naj nas pohujša in muči, je zaželel msgr. Redaelli. Le tako bomo lahko vsaj za trenutek razumeli, kdo je Bog, ki se je “izpraznil” iz ljubezni o nas. Velika noč naj bo odkritje drugačnega Boga, Boga, ki je postal človek in bil križan, da bi vsak moški, vsaka ženska – svetnik ali grešnik, bogat ali reven, vernik ali nevernik – znova odkril dostojanstvo biti Božji sin, hči.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme