Vabilo na romanje k Sveti Mariji Žanjici v Porčinj

Vabimo vas k sv. maši v slovenskem jeziku, ki bo v Porčinju v soboto, 2. septembra 2023.

Program:

8.00: Ahten (Attimis), pri župnijski cerkvi sv. Andreja začetek spokornega peš romanja z molitvijo rožnega venca; 7 km asfaltne ceste, ki se vzpenja. (Za tiste, ki se za to odločijo. Drugi lahko pridejo pozneje.)

ob 10.30: sv. maša v župnijski cerkvi v Porčinju. Somaševanje bo vodil koprski škof Jurij Bizjak.

– Po sv. maši bodo domačini pripravili pogostitev. Zaželeni so prostovoljni prispevki.

13.30: okrogla miza v dvorani župnišča. Tema: prizadevanje za telesno, duševno in duhovno zdravje, za zdravje posameznikov, pa tudi za zdravje naših skupnosti in vsega ljudstva.

Kako do Porčinja?

1. Iz Kobarida preko Borjane, Podbele in Robidišča. Od Robidišča nadaljujemo pot po planoti Ravni (Piano delle Farcadizze) do Prevala s kapelico sv. Antona na 790 metrih nadmorske višine, kjer je razpotje. Tu sledimo kažipotom za vasici Prosnid (Prosenicco) in Subid (Subit) ter k planšarijam na Toplem vrhu (Malghe di Porzus). V naslednjem križišču se spustimo v Porčinj. Od Robidišča do Porčinja je 11 km.

2. Preko Čedada (Cividale): Faedis, Attimis, Porzus.

3. Po avtocesti A4 preko Vidma (Udine): Izhod Udine nord, Povoletto, Attimis, Porzus. Iz Attimisa do Porzusa je 6 km ozke ceste. Opozorilo: v Attimisu vam morda ne bo uspelo vzpostaviti navigacije do Porčinja. Od župnijske cerkve sv. Andreja nadaljujete še približno 250 m v smeri proti Tarcentu in pred mostom zavijete za Subid in Porzus. Po približno 1 km vožnje je na desno odcep za Porzus.

4. Peš po romarskih stezah: Iz Ahtna (Attimis), Fojde (Faedis) in drugih krajev vodijo v Porčinj tudi označene pešpoti. V primeru, da se odločite za to varianto, svetujemo, da si voditelji pohodov te steze predhodno ogledajo in jih sami prehodijo.

Priporočamo, da se med seboj dogovorite in pridete predvsem z osebnimi avtomobili ali kombiji, ki lahko pridejo do Porčinja. Možnost parkiranja je pri kapeli prikazovanja, ob romarskem domu in ob župnijski cerkvi. Avtobusi zaradi ozke ceste od Ahtna (Attimisa) do Porčinja ne morejo pripeljati. Avtobus lahko pride le do Attimisa. Parkirišče je za župnijsko cerkvijo sv. Andreja.

Dodatne informacije: Bogdan Vidmar, gsm: +386 51 323 165

Prisrčno vabljeni!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme