V Italiji liter bencina že presegel ceno dveh evrov!

Cene bencina v Italiji so se povzpele na rekordne ravni. Največ bencin stane na neki črpalki na avtocesti med Milanom in Neapljem, nedaleč od mesta Siena, kjer morajo vozniki za liter odšteti 2,044 evra.

Dnevnik Corriere della Sera poroča, da je v Toskani bencin na vseh črpalkah že na prodaj za ceno dveh evrov in osem stotink evra. Sicer pa so magično mejo dveh evrov presegli na 54 bencinskih servisih ob italijanskih avtocestah. Gre seveda za najvišje cene, kar jih je bilo treba kadarkoli za bencin plačati v Italiji.

Rekordne cene so sprožile številne proteste združenj za zaščito potrošnikov, ki pozivajo k znižanju trošarin. Vse več je zaskrbljenosti, da bi se Italijani na polnjenje svojih jeklenih konjičkov lahko pogosteje odpravili čez mejo.

Potrošniško združenje Codacons je pred kratkim izračunalo, da eno polnjenje rezervoarja sedaj stane skoraj 20 evrov več kot pred letom dni. To zelo negativno vpliva na potrošnjo, v prvem polletju se je poraba bencina v Italiji tako znižala za 9,6 odstotka. V tovornem prometu so zabeležili petodstotni minus.

Domala vsi italijanski časopisi in drugi mediji danes poročajo o tem, kako je v Italiji liter bencina presegel ceno dveh evrov za liter, kar je rekordna vrednost goriva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme